Powered by HuraTips.Com

0

Your Cart is Empty

Synsfiske etter harr

august 09, 2016 4 min read

Mine to viktigste lidenskaper i livet er tørrfluefiske og harr . Dessverre stiger den store harren på min lokale krittbekk sjelden og i vinterdypet er tørrflue sjelden produktiv andre steder. Den nest mest spennende tingen (for meg) enn å se en fisk stige til tørrfluen min, er å se en fisk ta mitt tilbud under overflaten, det være seg en nymfe, reke eller insekt . Videre, på grunn av skarvpredasjon, er antallet harr i min lokale krittbekk utrolig lavt, noe som gjør "blindt søksfiske" stort sett bortkastet tid. En stor fordel med sight-fiske er muligheten til å selektivt fiske etter stor fisk. En annen er unngåelse av ørret utenom sesongen om vinteren (harr er lett å kjenne igjen på den gaffelformede halen).

Fiske etter harr

Hold deg selv kamuflert

Sannsynligvis den viktigste fordelen er at den nøyaktige tredimensjonale plasseringen av målfisken kan bestemmes, noe som letter nøyaktig kasting og valg av en passende vektet flue. Endelig kan taket vanligvis sees lenge før det er noen indikasjon på linjen. Faktisk har jeg ved flere anledninger sett stor harr puste inn fluen min og øyeblikkelig spyttet den ut uten den minste indikasjon på linjen og uten at jeg engang har hatt tid til å reagere. Det får meg til å lure på hvor mange tar vi ikke er klar over når vi "blindfisker". Mitt valg av takling er en lang, lett stang (10 til 12', 2 eller 3 vekt), Euro/fransk nymfeoppsett med en mikronymfelinje som ender på en kort, tofarget indikator (bare i tilfelle jeg ikke kan se fisken tydelig nok til å se taket) & 5 eller 6x tippet (ca. 1,5 ganger vanndybden) som ender i en enkelt flue.

Micro Nymph Line

Jeg foretrekker en mikronymfelinje fremfor en tradisjonell mono fransk leder fordi den er mye lettere å håndtere siden den har langt mindre minne selv når den tas rett av spolen: spesielt på kalde vinterdager kan dette være veldig viktig. Alternativt vil jeg velge en lang Tenkara-stang (13' pluss) sammen med en hi-vis fluorkarbonlinje eller Titanium-linje (pluss kort indikator) omtrent 6' kortere enn stangen pluss omtrent 6' med 5x tippet. Med begge oppsettene vil jeg holde indikatoren/line-enden like ved vannet mens jeg følger stangen nedstrøms, og holder linen like under spenning. Indikatoren er der for de situasjonene hvor mitt syn på fisken er for dårlig til å tydelig se fisken ta. Min taktikk for sight fishing er veldig enkel, men effektiv. Polaroid-briller er essensielle (rav eller gul er mitt valg siden de fungerer i dårlig lys så vel som sterkt lys).

Stor britisk harr

Stor britisk harr

Jeg starter vanligvis på bunnen av takten og går oppstrøms siden dette er mindre sannsynlig å skremme fisken. Jeg beveger meg veldig sakte (fisk er veldig følsom for bevegelse), og skanner forsiktig de åpne områdene med grus mellom Ranunculus-sengene (harr foretrekker åpne områder slik at de lett kan se rovdyr som nærmer seg). Jeg ser etter de tydelige mørke, klumpete halene og etter små flekker med ren grus som ofte indikerer hvor en fisk har grubbet etter Gammarus og nymfer, eller hvor en fiskehale konstant har drevet bort silt. Når jeg først er lokalisert, analyserer jeg fiskens posisjon med hensyn til dybde, strømhastigheter og ethvert deksel som jeg kan bruke i min tilnærming for å bestemme den beste innflygingsvinkelen. Jo nærmere jeg kan komme, jo bedre siden det lar meg få langt bedre linekontroll, spesielt når jeg manipulerer subtile bevegelser av fluen min for å indusere et tak. Min foretrukne innfallsvinkel, når det er mulig uten å skremme fisken, er å kaste rett på tvers eller litt ned og over til fisken min.

Ned og på tvers

Dette gir flere fordeler: Jeg kan bedre kontrollere hastigheten min flue synker med; ved å overskye over elven kan jeg nøyaktig justere linjen der fluen min driver; Jeg kan, hvis jeg ønsker det, bruke små oppstrømsløft når fluen min når fisken, noe som ser ut til å være langt mer effektivt enn å trekke flua nedstrøms for å indusere et tak , og til slutt kan jeg lettere se fiskens munn og taket. De eneste ulempene med å fiske nedstrøms, (der det er tillatt), er at fisken umiddelbart har fordelen av å kjempe med strømmen, noe harren er mestere i å gjøre og det er også økt risiko for at sportsfiskeren blir sett & fisken blir skremt. Når det gjelder fluer, er mine favorittharrfluer i et annet blogginnlegg. Det er verdt å ha en rekke mønstre, størrelser og farger siden det er tider når harren kan være hyper pirkete, og ignorerer ett mønster fullstendig, men tar entusiastisk noe annet.

Krystallklart vann harr

Krystallklart vann harr

Noen ganger ser det ut til at det ikke er noen logikk for hvilken flue de vil ha. Vanligvis fungerer mine standardfavoritter fint, oransje eller rosa Gammarus, oransje eller rosa Utah Killer Bugs, Silver Bead-head Partridge & Hare's Ear Spider, rosa eller svart Bead-head Hare's Ear eller Stripped Quill nymfer eller Peeping Caddis, men jeg har alltid en få andre mønstre som en sikkerhetskopi. Jeg vil oppfordre alle harrfiskere til å vurdere å melde seg inn i Harrforeningen , hvis forskningsgren gjør mye for å hjelpe til med bevaring av harr.

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

oktober 25, 2023 5 min read

     My favourite methods of fly fishing are dry-fly or sight-fished nymphs/bugs, but particularly during the winter, when fishing on spate rivers, the grayling are usually loath to rise to a dry fly and the water is too coloured, or the light too poor, to see the fish for sight-fishing. It is then that I resort to a range of nymphing techniques. Of which Euronymphing is my most used technique
Read More
Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

juni 22, 2023 3 min read

Frank Sawyer and Oliver Kite showed nymph-fishers the value of the induced take when nymph-fishing and stillwater fly-fishers are aware of the importance of applying movement to lures. However, many of the dry fly anglers that I see appear to rarely apply movement to their surface offerings, believing that ‘dead drift’ is the most effective way of presenting surface flies. 
Read More
Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

februar 15, 2023 5 min read

In the early 1960s when I first started fishing split cane was still the most popular rod-making material and fiber glass was just starting to become popular. However my first ever coarse fishing rod was made of ash butt & middle sections with a greenheart wood tip. My first fly rod, bought in the early 1960s, was a second hand 9’ cane rod built by E. Kerry of Lockton, a small village near Pickering.
Read More
My favourite flies for Grayling fishing in Winter

My favourite flies for Grayling fishing in Winter

desember 08, 2022 6 min read

 Presentation is another critical factor in achieving success & grayling are just as unpredictable with respect to this. Sometimes they want a fly ‘on the drop’ & often they will travel quite a distance to take a fly as it slowly sinks. So there are times that it doesn’t pay to fish a fast-sinking, heavily weighted fly.
Read More