Powered by HuraTips.Com

0

Your Cart is Empty

Mayfly fluefiske. Duffers fjorten dager. Tørrfluefiske på sitt beste

mai 17, 2021 3 min read

av Dave Southall

I slutten av mai begynner de store maifluene å dukke opp i godt antall på mange av våre elver.

'Duffers' Fortnight' i slutten av mai og ut i juni er ment å være når ørreten er lettest å fange i elver som har gode luker av Mayfly ( Ephemera danica ), men dette er ikke alltid tilfelle. Selv om det er tider hvor episke fangster kan gjøres, kan det være skuffelse og frustrasjon for de som tror at maifluene vil komme med selvmordsfôring av ørret.

For det første besøker mange fluefiskere elva på feil tid på dagen. Mayfly-luker kommer som regel skikkelig i gang etter klokken 14 med snurrevad om kvelden. Om morgenen og tidlig på ettermiddagen finner jeg ut at fisken generelt lever av andre ting (bladlus, små oppvinger, mygg osv.), men jeg møter ofte sportsfiskere som forteller meg at siden det er "Mayfly Time" skal de fiske en Mayfly hva som skjer, en oppskrift på fiasko! På et besøk hos min lokale Pickering Beck i slutten av mai 2019 ignorerte ørreten fullstendig de nye maifluene tidlig på dagen da de var opptatt av de små bladlusene som var utrolig mange. Selv om ettermiddagen spiste fortsatt mange fisker av bladlus og ignorerte naturlige og kunstige maifluer som drev forbi.

For det andre kan fisken som tilsynelatende stiger entusiastisk til nye Mayfly Duns faktisk ta nymfene mens de svømmer til overflaten, og sportsfiskeren med en tørr Dun-imitasjon vil slite med å oppnå suksess. Jeg så nettopp et slikt scenario i slutten av mai og begynnelsen av juni 2019 på Yorkshire Rye, spesielt tidlig på ettermiddagen. En Mayfly-nymfe fisket under tørrflue ga en god fangst for et av klubbens medlemmer, mens de som fisket en tørr Mayfly slet med å fange.

For det tredje, hvis luken er "for god", som skjedde på en dag i begynnelsen av juni 2019 på Yorks. Rug, fisken kan være så full av mat at den bare hever seg svært sjelden. Dessuten kan det være så mange naturlige duns og spinnere på vannet at sjansen for at en fisk tar fiskerens kunstige er uendelig liten. Den aktuelle dagen flyttet jeg til en del av elva hvor det var relativt få naturlige insekter på vannet for å forbedre sjansene mine for å ta tak i min tørre Mayfly, noe som resulterte i 11 fisk fanget.

Til slutt selv om elven din kanskje er kjent for sine gode Mayfly-klekker, kan det være dager da fluene av en eller annen ufattelig grunn ikke klarer å klekkes. Dette skjedde med meg på ettermiddagen 2. juni 2019 på Thornton Beck, en liten North Yorks Moors-bekk som har gode Mayfly-lukninger. To dager tidligere rapporterte en venn om et godt antall Mayfly Duns & Spinners på beck & ørret som ivrig matet på dem, så jeg forventet en flott ettermiddagssport. Det viste seg at jeg ikke så en eneste Mayfly i løpet av mine 2 timer på elva og jeg klarte bare å fange et halvt dusin små villørreter på en elv som kan produsere dusinvis av fisk.

En ting jeg har lagt merke til er at tidlig i maifly-sesongen og tidlig på dagen under toppen av sesongen, når ørreten skjærer halvhjertet på min kunstige maiflue, men ofte går glipp av den, vil det ofte resultere i bytte av flue til en pappa i hyppigere og mer selvsikre opptak. Jeg bekymrer meg aldri om jeg ikke har en Mayfly i boksen min i løpet av Mayfly-sesongen så lenge jeg har en Daddy siden Daddies har alle de riktige triggerne for Mayfly-matere. Jeg ble påminnet om dette den 3. juni 2019 da jeg mistet min siste maifly i et tre. Det var sent på dagen og de ekstra Mayflyene mine var tilbake i bilen, så jeg festet en pappa til lederen min og fortsatte med å fange 3 flere ville Mayfly-matere inkludert en fantastisk villfisk på 4lb 12oz. Så to dager senere på den øvre Rye under en sparsom Mayfly klekking hadde jeg over 50 vill ørret, hovedsakelig på en Daddy (når jeg prøvde en Mayfly fikk jeg mange slashy take som stort sett ikke resulterte i en hookup).

Jeg håper at du kan komme deg ut i løpet av den såkalte 'Duffers' Fortnight' og at du har en fantastisk sport, men vær forberedt på litt mulig utfordrende fiske. Vær observant og fleksibel i din tilnærming.

En stor vill River Rye brunørret som tok en pappa under et fall av Mayfly Spinners

 1. En stor vill River Rye brunørret som tok en pappa under et fall av Mayfly Spinners

 1. Mayfly Nymph
Mayfly Nymph imitasjon
  1. Mayfly Nymph imitasjon
  Mayfly Dun
   1. Mayfly Dun
   Mayfly Dun med utvidet kropp
    1. Mayfly Dun med utvidet kropp
    Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

    Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

    oktober 25, 2023 5 min read

         My favourite methods of fly fishing are dry-fly or sight-fished nymphs/bugs, but particularly during the winter, when fishing on spate rivers, the grayling are usually loath to rise to a dry fly and the water is too coloured, or the light too poor, to see the fish for sight-fishing. It is then that I resort to a range of nymphing techniques. Of which Euronymphing is my most used technique
    Read More
    Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

    Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

    juni 22, 2023 3 min read

    Frank Sawyer and Oliver Kite showed nymph-fishers the value of the induced take when nymph-fishing and stillwater fly-fishers are aware of the importance of applying movement to lures. However, many of the dry fly anglers that I see appear to rarely apply movement to their surface offerings, believing that ‘dead drift’ is the most effective way of presenting surface flies. 
    Read More
    Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

    Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

    februar 15, 2023 5 min read

    In the early 1960s when I first started fishing split cane was still the most popular rod-making material and fiber glass was just starting to become popular. However my first ever coarse fishing rod was made of ash butt & middle sections with a greenheart wood tip. My first fly rod, bought in the early 1960s, was a second hand 9’ cane rod built by E. Kerry of Lockton, a small village near Pickering.
    Read More
    My favourite flies for Grayling fishing in Winter

    My favourite flies for Grayling fishing in Winter

    desember 08, 2022 6 min read

     Presentation is another critical factor in achieving success & grayling are just as unpredictable with respect to this. Sometimes they want a fly ‘on the drop’ & often they will travel quite a distance to take a fly as it slowly sinks. So there are times that it doesn’t pay to fish a fast-sinking, heavily weighted fly.
    Read More