Powered by HuraTips.Com

0

Your Cart is Empty

Fluefiske på vindfulle dager, hvordan fange

mai 06, 2021 5 min read

av Dave Southall

Unngår du fluefiske når det blåser mye? Sliter du med å kaste på vindfulle dager, spesielt når du kaster i vinden? Påvirker vinden din kastenøyaktighet? Vi "lider alle av vind" til tider, men det er mange situasjoner når fisken spiser godt på de mest vindfulle dagene. For å utnytte disse situasjonene må vi lære å takle vind, til og med å se frem til vindfulle dager. La meg fortelle om noen situasjoner når jeg har fisket i veldig vindfulle forhold for å nyte toppfiske og hvordan jeg klarte å takle det.

Noe av det beste fisket på de tungt trekantede små bekkene i mine lokale North Yorks Moors er om våren og gjennom sommeren på de mest vindfulle dagene, helst 25 km/t eller mer. Under disse forholdene vet jeg at elveoverflaten vil være dekket med rusk som er løsnet fra overhengende or, plataner og vier. Blant bladene og kvistene jeg kjenner vil det være et stort antall bladlus, biller, larver og skogmaur som fisken vil ivrig reise seg til.

For noen år siden på en veldig vindfull dag i begynnelsen av mai besøkte jeg Pickering Beck i North Yorkshire. Da jeg kom dit oppdaget jeg en elv som var sterkt farget etter regn over natten og overflaten var pusset med nyåpnede blader og til og med grener som hadde blitt revet av trærne av kulingen. Hvorfor jeg hadde bestemt meg for å fiske på en så vill dag vet jeg egentlig ikke, men heldigvis så jeg en fisk stige opp i det sakte vannet over møllen, så en annen stigerør og en til. Ved undersøkelse ble de løsnede bladene dekket med bladlus, og det samme var elveoverflaten. Innimellom jeg unnviket fallende rusk, fanget jeg over 20 ørreter som slukte i mengden av bladlus. Å kaste min størrelse 24 CdC IOBO Humpy nøyaktig var utfordrende, men fisken hadde ingen problemer med å se min lille flue i det sterkt fargede vannet.

På slutten av våren 2019 spådde værmeldingen vindkast på 45 mph, og jeg bestemte meg for å besøke en del av R. Seven på North Yorks Moors som er skjermet i en kalksteinskløft og har tungt tredekke. Vinden over hylte og igjen var overflaten dekket med blader, bladknopper og blomster fra platantrærne. Denne gangen var det ikke noe problem å støpe, men det var ikke lett å se min størrelse 30 CdC Bladlus blant flytende rusk. Ørreten var så fokusert på de bittesmå bladlusene at de nektet min vanlige størrelse 24-imitasjon. Over 30 ville ørreter falt til mitt lille tilbud.

På en annen liten North Yorks Moors-bekk, R. Derwent, er biller en betydelig del av ørretenes kosthold, og vindfulle dager er en fin tid for å besøke de skogkledde delene av elven som er i Langdale-skogen. Biller, larver og skogmaur blir alle løsnet fra de overhengende trærne når forholdene er ville.

På mer utsatte farvann som min lokale Driffield Beck kan kalkstrømvind trakte maten over på lebredden og inn i lune lommer. På ettermiddagen den 25. september 2020 besøkte jeg Mulberry Whin-delen av Driffield Beck for en spasertur. Vinden var 40 til 50 mph og det var kjølige 11 grader C og regn. Selv om de fem slagene alle var booket, hadde ingen ankommet, alle skremt av været. Imidlertid var det en god luke av små sporvinger, og i det ene hjørnet ledet vinden dem inn i en konsentrert linje mot bredden nærme. Flere fisker steg ivrig til sanddynene som dvelte på overflaten, og kunne ikke bli varme nok til å ta seg opp i luften, noe som gjorde dem svært sårbare. Jeg kom tilbake til bilen min og satte opp min 10' 4 vekt Sunray Microlite stang med 3 vekt Sunray Clear Floater line og en 14' leder (ganske lang for forholdene). Jeg måtte kaste inn i vinden og ved å kaste mellom vindkast klarte jeg å friste 4 ørreter, best 20” lange, fra stigerøret. De var så opptatt av konsentrasjonen av små sporvinger at de ikke skremte lenge da jeg fanget en av dem. Luken varte bare en halvtime, og stoppet brått når bygene stoppet og solen kom frem.

Det samme gjelder innsjøer hvor mat fra overflaten blåses til bredder og inn i de rolige områdene kjent som vindveier. På en kald (4 grader C) marsdag ved min lokale Wansford Lake drev den sterke nordvestlige vinden oppover innløpsområdet mot strømmen av dette kanallignende fisket, og låste de fremvoksende myggene der vinden blåste krusninger møtte den roligere strømmen kommer fra innløpet. Myggene var for kalde til å løfte seg fra overflaten og tusenvis ble fanget i sømmen mellom det krusede vannet og det roligere tilsiget. De velfylte regnbuene var som en ulveflokk som rant i myggene, og jeg hadde et bonanza-fiske med en størrelse 24 CdC IOBO Humpy.

Å kaste i vind kan være et virkelig mareritt, men det finnes måter å redusere problemene til et akseptabelt nivå

  • Sidestøping, spesielt den italienske stilen Totally Under the Tip Cast som genererer svært høy linjehastighet og tette løkker, hjelper til med å komme under vinden ettersom vindhastigheten synker dramatisk nær bakken/vannoverflaten på grunn av friksjon. En av mine største Driffield Beck-ørreter, en fisk på 4lb 14oz ble fanget på en dag med en gjennomsnittlig vindhastighet på over 30mph og vindkast på over 40mph. Ved å bruke en kort, hurtigvirkende 7' 6" italiensk stilstang, 3 vekts DT line og spesialbundet 16' italiensk stil leder klarte jeg å kaste min lille CdC flue i 45 grader mot vinden til fisken som reiste seg mot det fjerne bank. Den italienske kastingen er en ekte gave i vindforhold, da flua er rettet mot vannet i stedet for over det, og reduserer dermed sjansen for at vinden blåser fluen fra målet.
  • Selv om jeg har begynt å foretrekke stenger med en myk, progressiv handling for det meste av fisket mitt, når jeg kaster i sterk vind finner jeg ut at en kort, skarp stang er et mer passende verktøy for jobben som nevnt ovenfor. Den korte relativt stive stangen skjærer gjennom og under vinden og genererer veldig tette løkker når det er nødvendig.
  • Sunrays Micro-Thin-liner er tynnere og tettere enn andre 'plast'-liner, som skjærer gjennom vinden langt bedre, og selv under alvorlig vindfulle forhold fisker jeg aldri med en line som veier mer enn 3.
  • Aggressivt avsmalnende ledere som de som er designet for den italienske støpingen er en betydelig hjelp når jeg kaster mot vinden, og jeg forkorter tippetlengdene mine fra de vanlige 5 til 6' ned til 3' eller enda mindre.

Formelen for den italienske lederen er som følger:

0,5 mm 180 cm Maks

0,4 mm 90 cm Maks

0,3 mm 60 cm Maks

0,2 mm 30 cm Maks

0,16 til 0,12 mm tippet 140cm Kraftig eller tippet etter eget valg. I rolige forhold kan en lengre tippet brukes.

Total lengde 5m/16,4'

  • Hvis du fisker med en fast line Tenkara stang i vindfulle forhold bruker jeg Tungsten Tenkara line siden den er mye tynnere enn fluorkarbon og derfor er mindre påvirket av vinden mens den holder snøret borte fra vannet/high-sticking.

Så ikke la vinden stoppe deg fra å fiske. Vindfulle dager kan være noe av det beste.

  1. Tungt tredekke på en North Yorks bekk, perfekt for en vinddag.

  1. En veldig vindfull dag på den normalt rolige Driffield Beck.

  1. Ørreten på 4 lb 12 oz ble fanget mot den andre bredden på den svært vindfulle dagen.
Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

oktober 25, 2023 5 min read

     My favourite methods of fly fishing are dry-fly or sight-fished nymphs/bugs, but particularly during the winter, when fishing on spate rivers, the grayling are usually loath to rise to a dry fly and the water is too coloured, or the light too poor, to see the fish for sight-fishing. It is then that I resort to a range of nymphing techniques. Of which Euronymphing is my most used technique
Read More
Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

juni 22, 2023 3 min read

Frank Sawyer and Oliver Kite showed nymph-fishers the value of the induced take when nymph-fishing and stillwater fly-fishers are aware of the importance of applying movement to lures. However, many of the dry fly anglers that I see appear to rarely apply movement to their surface offerings, believing that ‘dead drift’ is the most effective way of presenting surface flies. 
Read More
Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

februar 15, 2023 5 min read

In the early 1960s when I first started fishing split cane was still the most popular rod-making material and fiber glass was just starting to become popular. However my first ever coarse fishing rod was made of ash butt & middle sections with a greenheart wood tip. My first fly rod, bought in the early 1960s, was a second hand 9’ cane rod built by E. Kerry of Lockton, a small village near Pickering.
Read More
My favourite flies for Grayling fishing in Winter

My favourite flies for Grayling fishing in Winter

desember 08, 2022 6 min read

 Presentation is another critical factor in achieving success & grayling are just as unpredictable with respect to this. Sometimes they want a fly ‘on the drop’ & often they will travel quite a distance to take a fly as it slowly sinks. So there are times that it doesn’t pay to fish a fast-sinking, heavily weighted fly.
Read More