Powered by HuraTips.Com

0

Your Cart is Empty

Hvordan Euro Nymph | European Nymphing i Kroatia

august 14, 2019 5 min read

Euro Nymphing i Kroatia

Jeg har aldri vært i Kroatia før, og som sådan reiste jeg med det som bare kan beskrives som et arsenal av fluer. Bokser med ulike nymfer og tørker fra sparsomme lys 20- og 22-tall til mye større nymfer og tørker opp til 12-taller med store senger for raskere og dypere vann. Når du ikke vet hva du kan forvente, synes jeg det er bedre å være over i stedet for å være underforberedt. Hvis du har alt inkludert kjøkkenvasken, kan du ikke bli overrasket over et nytt vann, klargjort for luke eller eventualitet. Men! Du trenger ikke ta med deg alt på vannet. Jeg pleier å ta et lite utvalg nymfer og tørker i en boks som mest sannsynlig vil klekkes den aktuelle dagen. Deretter kan jeg om nødvendig gå tilbake til bilen og ta flere fluer hvis lukene endres. Det er bedre å være trygg enn beklager, spesielt når fisken blir fiksert på den ene flua du ikke har!

Kroatiske elver har en eneste fluepolitikk, og dermed ble min vanlige prosess med prøving og feiling med mønstre forlenget tidoblet. Der jeg vanligvis ville fiske 2 eller 3 mønstre, var jeg begrenset til en enkelt nymfe eller tørrflue. Men på grunn av sight fishing kunne jeg relativt raskt si om tilbudene mine ville bli akseptert eller avvist og endret deretter. Jeg krøp opp midt i elva på jakt etter små grupper med fisk. Den større Kupa-harren var enten alene eller i grupper på 2, 3 eller til og med 4 fisker. Hvis fisken likte flua, ville de ha større sannsynlighet for å ta hvis de konkurrerte med andre ... eller det trodde jeg ...

Bruke en fransk leder

Den første gruppen fisk jeg kom over ble satt i formasjon og beveget seg fra side til side og tok små nymfer ganske fornøyd før de returnerte til sine respektive posisjoner. De var alle sammenklemt på en liten flekk med grus mellom to store flate steinplater. Tilsynelatende gjennom hele turen så jeg ikke en eneste fisk på den flate steinen. De holdt seg enten på kantene av elven i steinblokkene og grusen eller plasserte seg på grusflekker imellom som disse. Da jeg var ferdig med å gruble over oppførselen deres, lagde jeg en lang avstøpning på en fransk nymfeleder. Fransk nymfe er en god metode for å målrette fisk i klare elver, fordi den presenterer flua mykt med minimal overflateforstyrrelse, i motsetning til en konvensjonell fluesnøre. Den lar deg også holde avstand mellom deg selv og fisken og presentere flua uten risiko for å skremme fisken.

Min valgte flue var en størrelse 14 fasanhale Frenchie. En av mine favorittharnymfer! Naturlig med et hint av farge for et triggerpunkt. Med en 3,5 mm perle lagde flua et lite plopp da den traff vannoverflaten. Fisken reagerte ikke på forstyrrelsen og fortsatte som normalt til flua kom nær. Mens den drev gjennom dem, så det ut til at de alle samtidig drev bort fra fluen før de returnerte til sine opprinnelige posisjoner når den hadde passert gjennom. Forvirret av reaksjonen plasserte jeg en annen gips som ble møtt med harren som skummet helt av. Jeg ble forvirret av reaksjonen da den samme flua allerede hadde fanget en del harr på turen for meg...

Europeisk nymfe

En endring av taktikk

Jeg fortsatte å fiske, blindkasting denne gangen og tsjekkisk nymfing i de forskjellige løpene og synes rundt meg mens jeg så etter mer fisk. Tsjekkiske nymfeteknikker fungerer bra i områder med raskere flyt, da forstyrrelsen på toppen av vannet skjuler fiskeren noe og lar deg komme mye nærmere fisken (så lenge du vasser forsiktig). Da jeg beveget meg oppover elva, plukket jeg opp flere mindre harr. Det var ikke mønsteret som var feilen, så hva kan det være...? Omtrent 20 meter oppstrøms kom jeg over noen fine partier med lommevann med nedsenkede steinblokker som så ut til å gi et godt hvilested for litt større harr. Endelig!

Men denne gangen ville jeg prøve noe annet. Det var noen veldig fine fisker blandet inn i denne gruppen, og jeg ønsket å få det riktig første gang. Jeg åpnet nymfeboksen min og så Frenchien som jeg hadde brukt, men i størrelse 18. Jeg visste at mønsteret fungerte ettersom jeg hadde landet en del mindre fisk, men jeg lurte bare på om det var størrelsen på fluen som satte større fisk av. Spørsmålet mitt ble besvart på min første rollebesetning. Jeg dekket en fin fisk mellom to nedsenkede steinblokker, og den beveget seg for å ta flua umiddelbart! Denne fisken ble fulgt av ytterligere 3 fra samme område, alle i området 35-40 cm. Så, var det et tilfelle av størrelsen på fluen eller bare selve mønsteret? Jeg fortsatte i lommevannet og plukket opp fisk hele veien igjennom, før en kort bevegelse oppover elva så en mye større harr sitte for seg selv på midten i et dypt hull. Jeg byttet flue til en annen størrelse 18, men denne gangen en oliventrådsnymfe. Noe litt mer naturlig denne gangen. Som med de fleste store fisker, er de så store av en grunn!

Europeisk nymfe

På grunn av størrelsen på flua hadde den kun en 2,5 mm perle på. Så for å nå dybden til fisken måtte jeg kaste mye lenger oppstrøms for den enn jeg vanligvis ville for å la den slippe i tide. Ved første passering så fisken på flua, men bestemte seg for ikke å spise med en gang. Men på grunn av interessen forlot jeg flua for å fortsette driften og harren doblet seg tilbake og spiste den. Så det var størrelsen som var nøkkelen! Jeg fortsatte dagen med å rote med ulike mønstre, med samme rungende konklusjon. Så lenge flua var størrelse 16 eller under ville den bli spist!

Kveldsoppgangen

Etter å ha satt oss på middag, dro Carl og jeg tilbake for å fiske kveldsoppgangen. Det var en byge av små kilinger på vannet, og harren ble våt. Jeg satte opp en flytende line, med en Sunray tapered leder og en liten størrelse 14 retirer sedge. En av mine favoritt sedge mønstre som har fanget meg fisk over hele Storbritannia og i utlandet. Jeg dekket en del fisk med den, men de ignorerte den eller sprutet fluen, men tok den ikke. Lederen min var under overflaten og presentasjonen min var bra, men avslagene fortsatte. Så jeg tenkte tilbake på tidligere på dagen og falt ned til en størrelse 16. Hårene som fløy rundt var i størrelsesorden 14 til 16, men det virket som om fisken ønsket et mindre tilbud. Etter byttet la jeg ytterligere et dusin fisk i garnet for å avslutte en fantastisk dag.

Det viser bare at hvis fisk nekter en flue, er det kanskje ikke mønsteret, men størrelsen som ikke er riktig. En enkel reduksjon eller i noen tilfeller økning i fluestørrelse kan ofte utgjøre forskjellen mellom en god dag og en flott dag.

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

oktober 25, 2023 5 min read

     My favourite methods of fly fishing are dry-fly or sight-fished nymphs/bugs, but particularly during the winter, when fishing on spate rivers, the grayling are usually loath to rise to a dry fly and the water is too coloured, or the light too poor, to see the fish for sight-fishing. It is then that I resort to a range of nymphing techniques. Of which Euronymphing is my most used technique
Read More
Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

juni 22, 2023 3 min read

Frank Sawyer and Oliver Kite showed nymph-fishers the value of the induced take when nymph-fishing and stillwater fly-fishers are aware of the importance of applying movement to lures. However, many of the dry fly anglers that I see appear to rarely apply movement to their surface offerings, believing that ‘dead drift’ is the most effective way of presenting surface flies. 
Read More
Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

februar 15, 2023 5 min read

In the early 1960s when I first started fishing split cane was still the most popular rod-making material and fiber glass was just starting to become popular. However my first ever coarse fishing rod was made of ash butt & middle sections with a greenheart wood tip. My first fly rod, bought in the early 1960s, was a second hand 9’ cane rod built by E. Kerry of Lockton, a small village near Pickering.
Read More
My favourite flies for Grayling fishing in Winter

My favourite flies for Grayling fishing in Winter

desember 08, 2022 6 min read

 Presentation is another critical factor in achieving success & grayling are just as unpredictable with respect to this. Sometimes they want a fly ‘on the drop’ & often they will travel quite a distance to take a fly as it slowly sinks. So there are times that it doesn’t pay to fish a fast-sinking, heavily weighted fly.
Read More