Powered by HuraTips.Com

0

Your Cart is Empty

Hvordan flyfisk | Store fluer eller små fluer?

juli 30, 2019 5 min read

Hvordan flyfisk | lesing av vannet og moderne teknikker.

av David Southall

Hva er stort og hva er lite? Dette er upresise termer. En mus er stor sammenlignet med en maur, men liten sammenlignet med en elefant. Så hva har alt dette med fiske å gjøre? For meg er svaret "Ganske mye".

La oss først ta for oss fisk. Da jeg var yngre var jeg en ut og ut prøvejeger etter å ha lært det grunnleggende. Alt mindre enn en stor fisk (10lb karpe, 15lb gjedde, 2lb ørret osv.) var ikke verdt å fiske etter. Jeg brukte uforholdsmessig mye på å kaste flue, finne store fiskevann og deretter beleire innbyggerne deres. Det fantes ikke noe som het fiskevideo for å lære det grunnleggende om fluefiske. Jeg led mange timer med kjedelighet i noen minutter med hektisk spenning. I det minste i de for lengst borte dagene var den store fisken vill og hadde vokst til den størrelsen naturlig i stedet for å ha blitt tvangsmatet i en lapskaus, slik at sportsfiskere lett kunne fange stor fisk. I disse dager, i skumringen av årene mine, er jeg mye mer avslappet når det gjelder størrelsen på fisken jeg fanger, og jeg liker å fiske mye mer. Jeg kan ha det like gøy å fange små villørreter fra en bitteliten overgrodd bekk som jeg kan fange lunkere.

Nå ikke misforstå; Jeg liker fortsatt å fange det jeg anser som virkelig stor fisk for deres art. Jeg er heldig som bor innen et par miles fra Driffield Beck, hjemmet til noen veldig store villørreter og harr. Som et resultat har jeg vært så heldig å ha fanget mange ørreter på over 4lb og ganske mange harr over 3lb fra vannet. Jeg har også hatt det privilegium å fiske i New Zealand og noen andre steder hvor man kan finne stor fisk. Men sent i fjor spurte noen meg hva min beste fisk i ørretsesongen hadde vært, og jeg fortalte ham at det var en vill ørret på 1lb 6oz fra Pickering Beck i North Yorkshire. Han sa "Men sikkert du fanget større fisk enn det" som jeg stolte på "Ja. Min største ørret var over 5lb, men selv om jeg hadde fanget større fisk enn det fra det aktuelle vannet (Driffield Beck), hadde jeg aldri fanget en vill ørret så stor som 1lb 6oz før fra Pickering Beck”. Det er en grunn til at jeg sier at størrelse er "alt relativt".

1lb 6oz vill Pickering Beck-ørret

1lb 6oz vill Pickering Beck-ørret

5lb pluss Driffield beckørret

5lb pluss Driffield beckørret

I disse dager vil jeg at fisket mitt skal være morsomt. Det betyr ikke for seriøst, ideelt sett i selskap med gode venner, ikke for vanskelig, men helst utfordrende nok til at jeg må tenke på hva jeg gjør og hvordan jeg gjør det. Dessverre har jeg en veldig lav terskel for kjedsomhet, så teknikker som Euronymphing og blindsøkende tørrfluefiske mister snart interessen for meg hvis fisket går sakte. Jeg foretrekker mye å vandre i en elv på leting etter stigende fisk eller synlig undergrunnsfisk som jeg kan målrette mot med en siktfisket nymfe, insekt eller streamer. Hvis jeg blindt må lete etter fisk, foretrekker jeg farvann med karakter, som har egenskaper som viser meg hvor det bør være fisk (nedsenkede steinblokker, ugressbed, sunkne trær, søppeldammer osv.). Da jeg besøkte Florida for noen år tilbake var favorittfisket mitt kanopadling i bakvannene til noen av innsjøene, og kastet en skumpopp i hull i liljeblokkene og små kanaler i bulrushes etter blågjell (en art som sjelden vokser over 1 pund) & stor munnbass (som vokser til en god størrelse, 10lb pluss). Min venn Steve og jeg hadde tenkt å fiske fra båten hans på sjøen etter stor fisk (snook, rød fisk, knekt osv.), men vi kom aldri dit siden fiske i innsjøen var så gøy. Selv om jeg kan se at det å fange en stor tarpon må være utrolig spennende, har Steve historier om lange timer med fiske med stor tarpon hektet og så tapt: for meg er livet for kort til det, spesielt i min alder.

Da kommer vi til størrelsen på fluer. Som du sikkert vil være klar over hvis du har lest noen av mine andre blogger, fisker jeg regelmessig med det de fleste anser for å være veldig små fluer, men igjen er det "alt relativt". I fjor vår siktet jeg på noen av mine lokale små regnbuer med stille vann som matet selektivt på små voksne chironomidmygg. Jeg begynte å fiske med en størrelse 24 kortskaft CdC IOBO Humpy og hadde i en time gjentatte avslag fra fisken. De kom ofte og inspiserte flua mi bare for å snu seg bort i siste øyeblikk. Jeg la dette ned for å dra siden det var en veldig vindfull dag og det var veldig vanskelig å få til en god presentasjon. Likevel hadde jeg lagt merke til at de fremvoksende myggene var mye mindre enn min lille imitasjon og sa til min venn Steve at selv om jeg trodde dårlig presentasjon var problemet, var størrelsen kanskje et problem; så jeg byttet til en størrelse 30 kortskaft CdC Minimalistic Micro Midge og fanget umiddelbart 3 fisk i 4 kast, etterfulgt av et halvt dusin i løpet av den neste halvtimen. I dette tilfellet var størrelse 24 alt for stor!!!!!!!! I den andre ytterligheten har jeg fisket en størrelse 12 langskaft Tsjernobyl-maur (med kroppen som strekker seg utover krokøyet og bøyningen) etter 6 til 10” lang bekkerøye i en høyalpinbekk i Østerrike, en enorm flue sammenlignet med størrelsen på fisken!!!!

Størrelse 30 CdC MMM

Størrelse 30 CdC MMM

Stor Tsjernobyl-maur, liten bekkerøye!

Stor Tsjernobyl-maur, liten bekkerøye!

Endelig kommer vi til fiskeutstyr og linestørrelse. Jeg fisker sjelden med en line over 3 vekt fordi jeg foretrekker en delikat presentasjon av tørrfluer og om nødvendig nymfer, insekter, buzzere og streamers på relativt nært hold. Jeg anser ikke at jeg skal bli lett før jeg bruker en 1 vektlinje eller lettere, men for mange vil et antrekk med 3 vekter anses som superlett. Valg av stenger og snører avhenger mye av situasjonen, og når jeg målretter mot store brune i noen snaggige svømmetur på min lokale vink, tar jeg noen ganger min 6 vektstang med en 4 vektsline og 8lb eller tyngre tippet. Det jeg vil si er at jeg altfor ofte ser sportsfiskere som fisker med redskaper som er altfor tunge for fisket de driver med. For eksempel på mitt lokale, lille stille vann, Wansford Lake, som er som en U-formet kanal, kan jeg kaste til den andre bredden med et antrekk med 1 vekt, fisken veier sjelden mer enn 3 pund og det er ingen problemer, men jeg ser sportsfiskere fiske med 7 eller 8 vektstenger og 8lb tippet. (Sunrays nye ZERO-vektstang har vært en åpenbaring, og håndterer anstendige regnbuer, noen over 5lb, på lette/0,09 mm tippet & størrelse 30 tørrfluer, men likevel mye moro med mindre vill ørret).

Sunray JL 10'2 vektstang & 1 vekt

Sunray JL 10' 2 vektstang & 1 vekt

Sunray ZERO vektstang og mikronymfe

Sunray ZERO vektstang og mikronymfe

Så ikke bli motløs hvis du aldri har fanget en 2lb pluss harr fordi vannet ditt holder ikke større fisk: før jeg fisket Driffield Beck var min beste harr nøyaktig 2lb (stort for Yorkshire Derwent). Ikke tenk at tørrfluen din i størrelse 18 er bitteliten, for i noen situasjoner vil den være enorm. Hold et åpent sinn og viktigst av alt nyt fisket ditt. Det fine med fluefiske er at det er et mangfoldig yrke med noe å tilby alle, personen som ønsker å sikte mot monsterrovørret i en stor skotsk innsjø, fiskeren som ønsker å fange store stockie-regnbuer i et lite stille vann, de som vil ha vilt vann milevis fra alle andre, lyslinjeentusiaster som meg & et mylder av andre varianter.

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

oktober 25, 2023 5 min read

     My favourite methods of fly fishing are dry-fly or sight-fished nymphs/bugs, but particularly during the winter, when fishing on spate rivers, the grayling are usually loath to rise to a dry fly and the water is too coloured, or the light too poor, to see the fish for sight-fishing. It is then that I resort to a range of nymphing techniques. Of which Euronymphing is my most used technique
Read More
Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

juni 22, 2023 3 min read

Frank Sawyer and Oliver Kite showed nymph-fishers the value of the induced take when nymph-fishing and stillwater fly-fishers are aware of the importance of applying movement to lures. However, many of the dry fly anglers that I see appear to rarely apply movement to their surface offerings, believing that ‘dead drift’ is the most effective way of presenting surface flies. 
Read More
Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

februar 15, 2023 5 min read

In the early 1960s when I first started fishing split cane was still the most popular rod-making material and fiber glass was just starting to become popular. However my first ever coarse fishing rod was made of ash butt & middle sections with a greenheart wood tip. My first fly rod, bought in the early 1960s, was a second hand 9’ cane rod built by E. Kerry of Lockton, a small village near Pickering.
Read More
My favourite flies for Grayling fishing in Winter

My favourite flies for Grayling fishing in Winter

desember 08, 2022 6 min read

 Presentation is another critical factor in achieving success & grayling are just as unpredictable with respect to this. Sometimes they want a fly ‘on the drop’ & often they will travel quite a distance to take a fly as it slowly sinks. So there are times that it doesn’t pay to fish a fast-sinking, heavily weighted fly.
Read More