Powered by HuraTips.Com

0

Your Cart is Empty

Endringer jeg har sett i over 50 år med fluefiske

mars 06, 2017 6 min read

Mine første forsøk på fluefiske var som tenåring på begynnelsen av 1960-tallet. Jeg startet med en hvit, solid glassfiberstang som veide et tonn og en jevn Kingfisher silkelinje. Tradisjonelle våtefluer som Teal Blue & Silver, Mallard & Claret & Peter Ross var alt jeg visste om og fisket med i et par år. Jeg hadde svært begrenset suksess med å fiske de små Lake District Becks og bittesmå feeder-bekker i Lancashires River Wyre.

Heldigvis kjøpte jeg i 1966 kopier av Eric Horsfall Turners Angler's Cavalcade (1966-utgaven) og WH Lawries Practical Angling Hints & Recipes (1959-utgaven). Disse pluss skriftene til Richard Walker, Frank Sawyer og Oliver Kite åpnet øynene mine for North Country Edderkopper, nymfer og tørrfluer. I 1967 kjøpte jeg en brukt fluestang med delt stokk og trodde det var den absolutte 'toppen', en 10', veldig bløt fluestang laget av E. Kerry fra Lockton nær Pickering (nær der jeg nå fisker). Jeg fanget omsider en og annen liten ørret og til og med lune med mine mindre dyktige ferdigheter. 1968 markerte en betydelig milepæl, jeg bygde en 7', 4/5 vekt hul glassfiberstang fra et Hardy Fibatube-emne og kjøpte en nymotens Scientific Anglers Air Cel, 4 vekt, dobbel konisk linje (Scientific Anglers var de første som produserte plast belagte linjer i 1952 og Air Cell-plastlinjene som inneholdt mikroballonger, for å øke oppdriften, i 1954).

Jeg hadde også kjøpt en BSA Bantam-motorsykkel, og siden jeg studerte biologi ved York University hadde jeg tilgang til Yorkshire Rye og noen utmerkede dagsbillettfiske etter ørret og harr. Fluevalget mitt hadde utvidet seg. Mine rollebesetninger tidlig i sesongen hadde vanligvis en oransje eller rosa blyholdig reke på punktet (takket være en artikkel av Richard Walker som sa at rekematere hadde rosa kjøtt, som jeg så på som oransje), en Sawyer Pheasant Tail nymfe på den midterste dropper og en Partridge & oransje edderkopp på den øverste dropper. Etter hvert som sesongen ble varmet opp og fisken stirret for å stige, ville det være en Sawyer-nymfe på spissen, Partridge & Orange eller Snipe & Purple på den midterste dropperen og en tørr Greenwell's Glory på den øverste dropperen. Bare hvis det var et godt antall stigerør, ville jeg målrettet enkeltfisk med tørrflue. Nå fikk jeg i hvert fall et rimelig antall fisk.

Forfatteren & en elv Rye harr (1969)

I 1970 flyttet jeg til Hertfordshire for å jobbe for departementet for landbruk, fiskeri og mat. Jeg klarte fortsatt et sporadisk besøk opp til Yorkshire Rye & Driffield Canal, men det lille fluefisket jeg gjorde var på de store reservoarene i Midlands & Essex som jeg bygde en kraftig 9' fluestang for fra en grovfiskende Avon Rod blank glassfiber. som ble slått sammen med et skytehode på 8 vekter og flatt, bendelorm-nylonunderlag, som slo ut lokker som Walker's Sweeney Todd & Whisky Fly. Så i 1971 ryddet noen venner og jeg ut et gammelt karsebed ved elven Lee og fylte det med ørret og regnbuer. Den gamle 10' stokkstangen kom ut av pensjonisttilværelsen for å nå over de marginale sivene.

Buzzere fisket under en tørrflue viste seg å være en av de mest vellykkede metodene, men jeg hadde en sjanse til å prøve ut alle slags fluer inkludert, i april, svarte rumpetroll etter at jeg så en anstendig brun ørret beite på velutviklede froskerumpetroll, noe som førte til jeg skal dra hjem og binde opp noen imitasjoner fra svart chenille og marabou. Rett etter å ha flyttet tilbake til Yorkshire i 1974 ble jeg slått av fjellklatring, isklatring og fjellklatring, og jeg sluttet å fiske inntil en terrengsykkelulykke i 1998 stoppet meg midlertidig med dumme ting, og fikk meg til å grave frem det gamle fiskeutstyret mitt fra loft. Ukjent for meg var min terrengsykkelkompis, Steve Donohue, også en fluefisker, og han inviterte meg til å fiske som gjest på et lokalt stille vann. Første tur ut med den gamle 7' Fibatube stangen & 28 år gamle Air Cel linen og jeg ble hekta igjen etter å ha fanget et par anstendige regnbueørreter. I 1999 ble jeg med i Derwent Anglers Club som prøveansatt, og fisket det lille, gjengrodde Upper Water. Jeg leste ivrig de informative artiklene til Oliver Edwards, Stuart Crofts og Malcolm Greenhalgh (pluss andre), for å komme tilbake til fart og finne de siste innovasjonene. Perlehode-nymfer, CdC-fluer og raske karbonfiberstenger var de viktigste jeg plukket opp. Jeg slo meg snart tilbake i kasting og fangst og investerte i 2000 i en flerdelt karbonfiber 4 vektstang som fulgte meg på en 2000 mil sykkeltur i Yukon & Alaska hvor jeg fanget store mengder regnbueørret, dolly varden røye og harr, pluss en isolert, liten innsjøørret på både nymfer og tørrfluer.

Brushkana Creek Alaska

I 2002 kom jeg til den konklusjonen at mine 4 og 5 vektsnøre skremte mye for mange fisker når elvene var lave og klare, så investerte i en 8' Orvis 1 vektstang som absolutt så ut til å forbedre fangstraten min. Imidlertid hadde kastingen min fortsatt et stykke igjen før den ble i nærheten av dyktig, og jeg slo til slutt sammen stangen med 1 vekt med en silkesnøre med 2 vekter i forsøket på å forbedre fluepresentasjonen min. (I dag, takket være dynamikken i den italienske kastestilen, fisker jeg gladelig med denne stangen, en 1 vektsnøre & en 16' leder eller til og med en Micro Nymph line & 12' leder satt opp).

Tenkara

I løpet av de følgende årene har jeg blitt betatt av et søk etter "perfekt presentasjon". Dette har ført meg til å bruke lange stenger (spesielt Tenkara takket være min venn Robin Goldthorpe som i 2010 spurte meg hva jeg visste om Tenkara og det utmerkede Tenkara USA- nettstedet som viste meg presentasjonsmulighetene som denne japanske stilen ga), lange ledere ( vanligvis 15 til 18' som jeg kan takke Andrew Ryan på Clonanav i Eire da jeg besøkte i 2003) og lette linjer, 1 vekt, 2 vekt og 3 vekt delikate presentasjonslinjer, mikronymfelinjer, franske ledere og 0,285 mm diameter fluorkarbon Tenkara-linjer. I 2014, for å effektivt kunne kaste slike lette linjer, lærte jeg den italienske støpingsstilen som genererer høy linjehastighet og veldig tette sløyfer.

Denne stilen krever minst 1 linevekt lettere enn stangen er designet for og lange ledere (5m eller 16'). Den gir flere distinkte fordeler i forhold til konvensjonelle britiske stiler siden den ikke bare genererer høyere linjehastighet og strammere løkker, og letter bruken av lettere linjer og lengre ledere, men med det meste av arsenalet av kast tar den også sikte på å lande flua først (det samme gjør Tenkara). Dette gir to fordeler; for det første forsinker det draget siden draget først kan begynne å sette inn når lederen og snøret har landet, og for det andre er det første som fisken føler å treffe vannet flua (mat) og ikke snøret (som har potensial til å skremme).

Jeg prøver fortsatt å avgrense presentasjonen og fluefiskeferdighetene mine, og vil sannsynligvis gjøre det til den dagen jeg er for gammel og avfeldig til å fiske. Fremgang er generelt en opphopning av mindre forbedringer med sporadiske større skritt som å oppdage Tenkara og utviklingen av supertynne linjer av Sunray.

Massimo Magliocco, Casting Guru i italiensk stil

Så er det selvfølgelig fluene. På 1960-tallet hadde tørrfluene mine halsbånd bundet med hanehakkel av dårlig kvalitet (ingen genetisk hanehakkel!) og det var langt mindre bruk av syntetiske stoffer (bare noe syntetisk garn og syntetisk raffia for rekerygg). En ting som kan overraske noen, og det er det faktum at vi, som nevnt tidligere, hadde rosa reker takket være Dick Walker, og jeg har fortsatt en vektet Peeping Caddis (Stick Fly) gitt til meg av min venn Pete Lancaster i midten 1960-tallet.

Fluebindingsinnovasjon

De store fremskrittene innen fluedesign for meg har vært Tungsten Beads, spesielt når de kombineres med Jig Hooks, Paraloop Style of Hackling som lar fluen sitte i flukt med overflatefilmen (ideelt for brukte spinnermønstre), CdC som har revolusjonert min tørr. fluer (mine mest brukte tørrfluer er små shuttlecocks, Jack Tuckers IOBO Humpy og dens forenklede mindre versjon Minimalistic Micro-Midge, pluss Marjan Fratniks F Fly) og bruken av

Gjennomsiktige materialer som Flexifloss, Squirmy Worm-materiale og Catgut. Det mest betydningsfulle er sannsynligvis utviklingen av Barbless Hooks, mye snillere mot fisk, klær, landingsnett og meg! Selvfølgelig er det mange andre mindre betydningsfulle fremskritt som fargede ledninger i en rekke diametre, tøft skall-ryggmateriale for rekerygg, Tungsten Bidoz-kropper, tøffe Dyneema-tråder, roterende skrustikk av høy kvalitet og en rekke andre å liste opp.

Pete Lancasters 1966 Peeping Caddis (Stick Fly) med blyunderstell.

Vi lever i en tid da fluefiskeren er utrolig heldig som har det mest utrolige utstyret som er tilgjengelig, pluss en rekke avanserte kaste- og fisketeknikker tilgjengelig.

Dessverre er en trist endring jeg har sett den snikende nedgangen i mange fiskerier: fluelivet har blitt negativt påvirket med luker av oppvingede fluer som nesten ikke eksisterer i mange vann. Mens de en gang skitne industrielvene som Sheffield Don har forbedret seg dramatisk og nå gir førsteklasses ørret- og harrfiske. De fleste elver, inkludert mine lokale øst- og nord-østlige Yorkshire-elver, har gått dramatisk tilbake til det punktet at Oxfolds/Costa Beck nær Pickering i North Yorkshire, en gang et av landets beste harrvann, nå for all del er nedlagt som et fiske , mens Driffield Beck, en krittbekk kjent for sin enorme harr, nå inneholder praktisk talt ingen harr som følge av skarvpredasjon. Vi sportsfiskere må holde så mye press på myndighetene vi kan for å bøte på denne triste forverringen.

Noen av årsakene er abstraksjon, siltasjon, diffus forurensning, kloakkutslipp, overbesetning med overdimensjonert oppdrettsfisk og skarvpredasjon. Takk himmelen for arbeidet til Rivers Trusts, Riverfly Partnership, Angling Trust, Trout & Salmon Conservation, Wild Trout Trust og andre grupper som prøver å reversere noe av skaden som har blitt gjort på vannveiene våre.

www.riverflies.org/

www.theriverstrust.org/

http://www.salmon-trout.org

www.anglingtrust.net/

www.wildtrout.org/

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

oktober 25, 2023 5 min read

     My favourite methods of fly fishing are dry-fly or sight-fished nymphs/bugs, but particularly during the winter, when fishing on spate rivers, the grayling are usually loath to rise to a dry fly and the water is too coloured, or the light too poor, to see the fish for sight-fishing. It is then that I resort to a range of nymphing techniques. Of which Euronymphing is my most used technique
Read More
Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

juni 22, 2023 3 min read

Frank Sawyer and Oliver Kite showed nymph-fishers the value of the induced take when nymph-fishing and stillwater fly-fishers are aware of the importance of applying movement to lures. However, many of the dry fly anglers that I see appear to rarely apply movement to their surface offerings, believing that ‘dead drift’ is the most effective way of presenting surface flies. 
Read More
Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

februar 15, 2023 5 min read

In the early 1960s when I first started fishing split cane was still the most popular rod-making material and fiber glass was just starting to become popular. However my first ever coarse fishing rod was made of ash butt & middle sections with a greenheart wood tip. My first fly rod, bought in the early 1960s, was a second hand 9’ cane rod built by E. Kerry of Lockton, a small village near Pickering.
Read More
My favourite flies for Grayling fishing in Winter

My favourite flies for Grayling fishing in Winter

desember 08, 2022 6 min read

 Presentation is another critical factor in achieving success & grayling are just as unpredictable with respect to this. Sometimes they want a fly ‘on the drop’ & often they will travel quite a distance to take a fly as it slowly sinks. So there are times that it doesn’t pay to fish a fast-sinking, heavily weighted fly.
Read More