Powered by HuraTips.Com

0

Your Cart is Empty

Hva de kan gi - Refleksjoner over å være England River Manager

oktober 23, 2017 5 min read

Endelig, etter all støyen, er det slik det er. I vår lille idrett er det slik det er. Du kan ikke endre det, og det kan ikke jeg heller. Fluefiske går fremover og det beveger oss. Vi er dens bønder og dens viktigste brikker, men alle en del av hele det vakre spillet. Det redder oss også. For noen år siden la jeg det bak meg; konkurransesporten. Jeg ville gjøre min egen ting, tenkte jeg. Og det gjorde jeg, men ja, jeg savnet det. Jeg så på og rant rundt kantene. Hva gamle lagkamerater fortsatt kunne gi, og hva de nye kunne tilby. Jeg så mine landsmenn falle i en slags stas, mens de lagene fra flere andre land tråkket frem. De ga mer. Det er det som skjer. Sånn det er.

Utfordrende habitat

Det endrer seg skjønt. Bestandig. Det er alltid dynamisk. Tidevann.

Jada, det er politiske og samfunnsmessige krefter som forsøker å ødelegge landet mitt, men vi vil overleve og komme tilbake.

Jada, den umiddelbare tilfredsstillelseskulturen med overfylte fiskerier bagatelliserer denne sporten som vi alle har så mye lidenskap for. Mens britisk landbruk legger sin stygge stank over landskapet og frarøver oss skjønnheten i det naturlige, ville miljøet. Likevel renner elven fortsatt til tross for alt. Vi plukker fortsatt opp fluestenger og kaster, og søker. For svar, for den bedøvende vakre perfeksjonen til en vill ørret, eller harr, eller laks... Eller mort, for guds skyld. For vann som er rent nok til å støtte alle ville arter som naturen har til hensikt å være der, i alt dets under av mangfold.

Og fra lave punkter, tilstander av konkurrerende middelmådighet, ser vi engelske fluefiskere som plukker opp bitene og fortsetter med det. Mens engelske lag generelt sett ikke har klart seg bra de siste årene, har det vært enorme positive resultater. Du må bare se nøye etter. Det er alt. Bare se på noen av individene vi har, med sine store ferdigheter, på både stille vann og elv. Bare se på forestillingene til Andrew Scott, Iain Barr og Fred Bainbridge; rett og slett konkurrenter i verdensklasse. Bare se på den kollektive innsatsen som legges ned av teamene våre, på tvers av spekteret. Gjør dette, uten tilsmussing av frykt eller gunst, eller personlige liker og misliker - la alt det tullet ligge der det hører hjemme - og du ser det virkelig for hva det er.

Freddy Bainbridge - Kaptein

Som elvelagsleder har jeg vært privilegert å samhandle med konkurrenter på et personlig, grunnleggende nivå, og deretter med kollektivet i laget, og kjøre mot et enkelt mål. Da jeg en gang var et teammedlem, eller en kaptein, en enhet i helheten, deltar jeg nå i en mer fornøyelig, samlende rolle. Og jeg ser det faktisk for hva det egentlig er. Etter at all støyen faller bort.

Da Rosalind Franklin stirret på DNA-modellen som nobelprisvinnerne Francis Crick og James Watson hadde gjort etter deres fenomenale oppdagelse, der Franklin var så sentral i tolkningen av de avgjørende røntgenfotografiene, er hun kjent for å ha sagt (til Bragg, far til røntgenkrystallografi) noe sånt som: 'Til slutt, alt sammen (støyen, bitterheten, konkurranseevnen), spiller ingen rolle. Alt som er igjen er skjønnheten. Uansett, jeg liker å tenke på at hun sier dette. Fluefiske er ikke å oppdage strukturen til DNA. Det er ikke røntgenkrystallografi. Det er ikke viktig i den menneskelige ordningen. Og konkurrerende fluefiske er enda mindre. Men til deg, til meg, til de som kan gi...

Når dagene faller sammen, og vi mister lyset, finner jeg meg selv å fundere over året som driver bort. Det har vært en merkelig en. Kontraster. Smerter og gleder, av tider tilbrakt ved elven da alt var rett med denne delen av den naturlige verden, og tider tilbrakt der da alt var så veldig galt. Du prøver å balansere det opp, og for ens følelse av velvære, for ens samvittighet, så du kan sove om natten, alle prøver å se deg gjennom. Best å dvele ved høydepunktene, derfor, og jeg vet at mange som gidder å lese det jeg skriver er lei av min måte å belyse bildet av vannoverflaten, slik jeg ser det, og det som renner i og under. Men da kan vi vel nesten ikke være stille om det? Rommet for galt er så mye større når gode menn ikke gjør noe.

Tom Snakk

Så mitt år med kontraster, da jeg en dag kunne være ved en krittbekk i Nord-Frankrike og idyllen ville være gjennomgripende og oppløftende, til og med overveldende. En annen dag like etter kan være den andre siden av det sorte hullet, den andre siden av den menneskelige tilstanden, på Eden, og ser på enda mer, lavinerende overgrep river gjennom systemet, og frarøver meg, deg, og barna våre, fra en av mest dyrebare miljøer som England ble velsignet med. Det får meg til å skjelve av raseri og anger. Og ens verdifølelse blir ytterligere redusert når du rapporterer det til myndigheten som kunne, og burde, forhindre slike forferdelige skader. For at absolutt ingenting skal skje, av konsekvens. Noen gang. Virkelig, ingenting skjer. Noen gang. Bare forringelse av et helt elvesystem. Små oaser av bevaringsarbeid - og det er mange - blir effektivt feid bort. Hvorfor fungerer alt som det skal i Frankrike, og likevel i mitt land..?

Ytterligere kontraster med en fluestang; den fluestanga, og enda mer den fluesnøra, den nydelige presentasjonslinjen som hele mitt fluefiskeliv ser ut til å ha gått sammen mot. En mann ga oss dette, mot alle de fiendtlige oddsene i bransjen. Virkelig, en hel måte å fiske på - en annen måte, som bortsett fra snøret innebærer skytespisser og en veldig myk stang, og minimal forstyrrelse, og å miste alle variablene, ned til en. Å miste, til og med, lederen, men spesielt miste råheten til konvensjonelle fluesnøre. Det hele er så fjernet fra den konkurrerende fluefiskeren som så på elva og innsjøen på en så annerledes måte, for ikke så lenge siden.

Og likevel har det vært som å reise hjem, i år, som manager for elvelaget, og brått har jeg funnet meg selv med et øye på tallene igjen, den lettvinte fisken, vannprosenten, pragmatismen, den taktiske tilnærmingen. Og jeg hadde trodd jeg hadde lagt igjen alt dette! Ah, da kan du ta mannen bort fra konkurransen, men kan den mannen noen gang virkelig miste konkurranseevnen? Fra et personlig ståsted er jeg ikke langt konkurransedyktig lenger, tror jeg. Det er for andre. Som det forferdelige grepet og glis-bildet som infiserer jakten vår. Åh, hvordan de kommer til å tynge oss i årene som kommer.

Det er når jeg ser på laget mitt at det hele kommer dansende tilbake på meg. Jeg ser på deres styrker, deres svakheter, deres personligheter, hva de kan gi. Og elven vi får, og jeg prøver igjen å sette det hele sammen, tankene mine i en helt kjent funksjon, selv om den ikke går så jevnt som en gang.

Jeg elsker å samhandle med dem, lære av dem, gi til dem. Dette er hva fluefiske er på sitt beste, på vakre steder. Er det ikke? Jeg tror til slutt, det er hva vi hver enkelt kan gi. Vi har foredlet det så mye nå, mens det omvendt kan være så fryktelig grovt. Grusom. Det trenger ikke være sånn. Og med laget mitt er det ikke det. På mine herlige krittbekker er det ikke sånn. På Eden, den en gang så herlige engelske idyllen, vel, la oss snu oss unna...

Å være med dem, på kampanjen igjen. De er utrolige, vet du, disse konkurrentene rett der ute på de fragmenterende kantene av en esoterisk jakt. Bare ikke slå dem. Det er for enkelt, og det er meningsløst. De går gjennom alt, og for svært lite, i ordningen med ting. Men de løfter denne vakre sporten vår opp til forbløffende høyder. Noen ganger er det vanskelig å leve der oppe, i den høyden av ytelse. Men da har jeg ikke noe behov for det. Jeg har dem, og alt er deres å gi, nå.

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

oktober 25, 2023 5 min read

     My favourite methods of fly fishing are dry-fly or sight-fished nymphs/bugs, but particularly during the winter, when fishing on spate rivers, the grayling are usually loath to rise to a dry fly and the water is too coloured, or the light too poor, to see the fish for sight-fishing. It is then that I resort to a range of nymphing techniques. Of which Euronymphing is my most used technique
Read More
Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

juni 22, 2023 3 min read

Frank Sawyer and Oliver Kite showed nymph-fishers the value of the induced take when nymph-fishing and stillwater fly-fishers are aware of the importance of applying movement to lures. However, many of the dry fly anglers that I see appear to rarely apply movement to their surface offerings, believing that ‘dead drift’ is the most effective way of presenting surface flies. 
Read More
Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

februar 15, 2023 5 min read

In the early 1960s when I first started fishing split cane was still the most popular rod-making material and fiber glass was just starting to become popular. However my first ever coarse fishing rod was made of ash butt & middle sections with a greenheart wood tip. My first fly rod, bought in the early 1960s, was a second hand 9’ cane rod built by E. Kerry of Lockton, a small village near Pickering.
Read More
My favourite flies for Grayling fishing in Winter

My favourite flies for Grayling fishing in Winter

desember 08, 2022 6 min read

 Presentation is another critical factor in achieving success & grayling are just as unpredictable with respect to this. Sometimes they want a fly ‘on the drop’ & often they will travel quite a distance to take a fly as it slowly sinks. So there are times that it doesn’t pay to fish a fast-sinking, heavily weighted fly.
Read More