Powered by HuraTips.Com

0

Your Cart is Empty

Mitt vinterharroppsett

november 15, 2017 5 min read

Fluefiske etter harr

Vi er godt inne i den tradisjonelle harrsesongen nå og ørreten gyter. For noen folk er fluefiske etter gjedde deres greie for vinteren, men for meg er harr langt borte min favorittfisk. Jeg er heldig som bor i lett rekkevidde av et bredt utvalg av harrvann; Driffield Beck krittbekk er på dørstokken min, de små bekkene på den sørlige kanten av North Yorkshire Moors er mindre enn en time unna, mens industrielvene i South Yorkshire og Dales-elvene er bare en og en halv time til to timer unna. .

Dessverre er ikke alt perfekt: Driffield Beck har ikke lenger de enorme stimene av kvalitetsharr som var der på 1960-tallet, men hver sesong produserer den noen få enorme fisk, mens Pickering Beck, River Rye, Yorkshire Derwent & the Dales' elver har også utarmete bestander. Skarvpredasjon er utvilsomt hovedfaktoren i nedgangen i disse farvannene. Den tristeste historien er historien om Oxfolds/Costa Beck, en gang en av landets fremste kalksteinfjærforede harrbekker, som totalt har kollapset som et harr- og ørretfiske på grunn av forurensning fra to ørretfarmer og et kloakkutløp. Heldigvis har ikke industrielvene lidd så mye av skarvaktiviteten, og de lider nå ikke av den alvorlige forurensningen fra industrien som før gjorde dem fiskeløse.

Selv om vinteren, når det er mulig, foretrekker jeg å fiske tørrflue, bare fordi jeg elsker å se tak, og til og med forrige uke (midten av november) fanget jeg harr fra Hampshire Avon på tørrfluer, kastet til stigende fisk som spiste ørsmå mygg og en og annen liten olivendun dukket opp. Jeg opplever at harr er langt mer masete enn ørret når det gjelder god tørrfluepresentasjon; selv et spor av mikro-drag kan sette dem av. Videre har de en tendens til å være motvillige til å bevege seg mer enn noen få centimeter utenfor linjen for å ta en tørrflue, så kastingen må være presis og fluen må landes litt lenger over en stigende fisk enn det som er normalt med en ørret siden harr generelt stiger fra elveleiet, fallende tilbake, nedstrøms for å ta en flue.

Jeg opplever også at om vinteren reagerer de best på bittesmå fluer, størrelse 24 CdC Midges & størrelse 20 Shuttlecocks er mitt vanlige valg. Mygg er spesielt av interesse siden de kan sees hver måned i året, selv på frostige vinterdager. Hvis harr er i et stigende humør, har det en tendens til å være bølger av aktivitet ispedd staver når ikke en eneste fisk reiser seg. Jeg opplever vanligvis at det er meningsløst å dekke fisk som midlertidig har sluttet å stige siden de i slike perioder sjelden reiser seg til flua og alt jeg ender opp med å gjøre er å skremme fisken. Selv å bytte til en nymfe er sjelden effektivt under disse hullene i fôringsaktiviteten. Jeg bare står og venter på neste mattroll. Det var å bruke disse taktikkene som plasserte meg på de tre øverste plassene på R. Ure Salmon & Trout Conservation Grayling Day i november 2016.

Selv om jeg foretrekker tørrflue, er det mange ganger, spesielt i vinterdypet, når det eneste logiske alternativet er å fiske med undergrunnsfluer. I det varmere vannet i november og i slutten av februar og mars, når det er klekkinger av store mørke oliven, vil de ofte være forberedt på å komme opp etter en uvektet nymfe eller edderkopp, men generelt synes jeg at jeg trenger relativt tungt vektede fluer fisket i nærheten av elveleie. I en tidligere blogg fortalte jeg deg om mine fem favorittharrfluer (oransje og rosa reker, oransje og rosa Utah Killer Bugs, Red & Pink Squirmy Worms, Bead-head Partridge & Hare's Ear Edderkopper og små perlehode-nymfer). Jeg ga også detaljer om min favorittstil av fiske under overflaten (sight fishing) i en annen tidligere blogg, så jeg vil ikke gå i detalj om noen av disse emnene. Det jeg skal fortelle om er mitt valg av oppsett for vinterharr.

I løpet av de siste årene har jeg eksperimentert for å finne det perfekte kompromissoppsettet for å fiske tørrflue eller nymfer/bugs om vinteren. Jeg begynte å bruke en Carp Shock Leader som ble gitt meg av Stuart Wardle fra Durham Fly Fishing Company, sammen med en krøllete, tofarget indikator og tippet omtrent 1,5 ganger vanndybden. Det fungerte bra for fransk/euro/tsjekkisk nymfing og var tilstrekkelig for tørrflue (spesielt med indikatoren fjernet).

Den hadde to ulemper, for det første var den ganske stiv og hadde ganske mye spoleminne etter å ha vært på spolen (forbedret ved å koke, deretter strekke) og for det andre var det ikke særlig nøyaktig å kaste en tørrflue. Siden den gang har jeg prøvd lettere Carp Shock Leaders (mye billigere enn en kommersielt laget fransk leder) og flere typer fransk leder. Alt fungerte veldig bra for Euro Nymphing, spesielt de lette Carp Shock Leaders og lette French Leaders som lett kunne holdes oppe, utenfor vannet, for å kontrollere luftmotstand og opprettholde god kontakt med fluene, men de var langt mindre effektive når de fisket med en tørrflue. Jeg har endelig funnet et oppsett som fungerer for meg.

  • Det er en 0,55 mm diameter Sunray Nymph line som jeg har festet 7' kutt fra en Essential Fly 12' 5x konisk kopolymer leder (avsmalnende fra 0,5 mm til ca 0,2 mm) på enden som jeg har knyttet en liten perfeksjonsløkke.
  • Hvis jeg nymferer kobler jeg en 15" tofarget halvkrøllet indikator (løkke til løkke) til enden av konusen og legger deretter til 1,5x vanndybden på 0,13 mm tippet.
  • Hvis jeg tørrfluefiske fjerner jeg indikatoren og når jeg fisker små CdC Midges legger jeg til en seksjon med 0,10 mm tippet til 0,13 mm tippet.
  • I vindfulle forhold kan jeg forkorte tippetseksjonen på 0,13 mm for å hjelpe til med omsetning og nøyaktighet.
  • Med små tørre fluer fester jeg dem ofte til tippet med en Rapala Loop Knot for å gi mer bevegelsesfrihet for fluen, og reduserer mikromotstand.
  • Micro Nymph line har null minne, kaster bemerkelsesverdig godt med mine 10' 2 vekt, 11' 3 Weight & 12' 3 vekt stenger og er lettere å håndtere enn en monofilament line, mens den koniske delen holder godt unna vannet på kort rekkevidde & legger til rette for god turn-over & nøyaktighet ved fiske med tørrflue.

Jeg har til og med funnet meg selv i å bruke dette oppsettet mer og mer om sommeren for ørret når jeg vil ha en superdelikat presentasjon av en tørrflue på kort og mellomlang rekkevidde. Jeg bruker den også ofte på mitt lokale små stillevann for å fiske tørrflue og veldig små summer.

Jeg skal legge til at jeg vanligvis fisker kun en enkelt flue, dels fordi det er regelen på mine to nærmeste vann, men også fordi jeg tidligere har mistet god fisk på grunn av doble hookups eller fordi en etterfølgende flue har fått hake. Jeg hater å legge igjen en krok i en fisk, til og med kroker uten mothak!

Mitt alternativ til dette er å fiske Tenkara som beskrevet i en tidligere blogg. Hampshire Avon harr fanget i midten av november 2017 på en størrelse 24 CdC

Hampshire Avon harr fanget i midten av november 2017 på en størrelse 24 CdC IOBO Humpy & my winter harr setup minus indikator.

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

oktober 25, 2023 5 min read

     My favourite methods of fly fishing are dry-fly or sight-fished nymphs/bugs, but particularly during the winter, when fishing on spate rivers, the grayling are usually loath to rise to a dry fly and the water is too coloured, or the light too poor, to see the fish for sight-fishing. It is then that I resort to a range of nymphing techniques. Of which Euronymphing is my most used technique
Read More
Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

juni 22, 2023 3 min read

Frank Sawyer and Oliver Kite showed nymph-fishers the value of the induced take when nymph-fishing and stillwater fly-fishers are aware of the importance of applying movement to lures. However, many of the dry fly anglers that I see appear to rarely apply movement to their surface offerings, believing that ‘dead drift’ is the most effective way of presenting surface flies. 
Read More
Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

februar 15, 2023 5 min read

In the early 1960s when I first started fishing split cane was still the most popular rod-making material and fiber glass was just starting to become popular. However my first ever coarse fishing rod was made of ash butt & middle sections with a greenheart wood tip. My first fly rod, bought in the early 1960s, was a second hand 9’ cane rod built by E. Kerry of Lockton, a small village near Pickering.
Read More
My favourite flies for Grayling fishing in Winter

My favourite flies for Grayling fishing in Winter

desember 08, 2022 6 min read

 Presentation is another critical factor in achieving success & grayling are just as unpredictable with respect to this. Sometimes they want a fly ‘on the drop’ & often they will travel quite a distance to take a fly as it slowly sinks. So there are times that it doesn’t pay to fish a fast-sinking, heavily weighted fly.
Read More