Powered by HuraTips.Com

0

Your Cart is Empty

Min leder / fluesnøre / flueoppsett? Flytende? Synke? Mikro tynt? Klar? Av David Southall

januar 15, 2021 5 min read

av Dave Southall

     Alle som har lest mine tidligere blogger, eller artiklene mine i Fly Fishing & Fly Tiing magazine, vil vite at min lidenskap er presis presentasjon av imitative fluer, spesielt tørrfluer, til ørret og harr, hovedsakelig i elver. For å oppnå god presentasjon av de små fluene som jeg vanligvis bruker (typisk størrelse 14 til 30) kreves det lette linjer og lange ledere (12' til 18') som ender med relativt fine tippets (5x til 8x).

    Mine favoritt-Sunray-linjer er utvilsomt Jeremy Lucas-linjene med sin lange, 12', avsmalnende front ned til en spiss på bare 0,5 mm i diameter (tynnere enn baken til mange koniske ledere) og 33' hodelengde. Disse linene ble designet for delikat tørrfluefiske og nymfefiske. Jeg bruker vanligvis 0 vekt & 1 vekt JL linjene, noen ganger ty til 2 vekt & 3 vekt linjer hvis forholdene krever en tyngre linje. Selv om disse linene ble designet for å fiskes med stenger på 9' og lengre, bruker jeg dem selv med stenger så korte som 6' siden presentasjonen som er mulig er ekstremt delikat, noe som reduserer risikoen for å skremme fisken jeg sikter på. Jeremy har antydet at det ikke er behov for en avsmalnende leder takket være den lange, delikate avsmalningen foran, og han bruker bare en lang lengde med nivåtipp. I mitt søk etter den ultimate delikate presentasjonen har jeg imidlertid funnet ut at en 7' avsmalnende seksjon (avsmalnende fra ca. 0,43 mm til 0,20 mm) på enden av denne er en liten perfeksjonsløkke som jeg fester ca. 5' med tippet ( eller en trefarget mono-indikator, pluss tippet ca. 1,5x vanndybden) fungerer bra for meg. Som nevnt i tidligere blogger bruker jeg nesten alltid en linje på 1 til 2 vekter lettere enn stangens betegnelse (0 vekt eller 1 vekt med min Sunray Volition JL 10' 2 vektstang og 1 vekt eller 2 vekt med min 10' 4 vekt Sunray Microlite); bare når jeg fisker på nært hold på små bekker fisker jeg med en 1 vektsnøre på min 1 vektsnøre eller en 2 vektsnøre på min 7' 6" 2 vektsnøre Sunray Microlite. Årsakene til å understreke stengene mine er todelt; for det første for forbedret presentasjon og for det andre fordi jeg bruker den italienske støpestilen som laster en stang mye mer effektivt enn de fleste konvensjonelle støpestiler. Disse linene støpes uanstrengt takket være deres avsmalning og tynnhet (som er tettere enn de fleste flytende linjer, er de 20 % tynnere for samme vekt). Som silkelinjer som også er tettere enn vann burde de i teorien synke, men takket være deres hydrofobe belegg som forsterkes av den hyppige påføringen av Lineslik flyter de overraskende godt. Jeg har vært spesielt imponert over prototypen klar 1 vekt JL-linje som jeg har testet det siste året. Jeg elsket virkelig de tidlige monocore-linjene som jeg følte støpt enda bedre enn de nyere flettede kjernelinjene, selv om belegget på førstnevnte var mindre holdbart enn på sistnevnte. De klare linjene har en monocore, men etter svært kraftig testing har jeg funnet ut at belegget er mye sikrere festet til kjernen. I tillegg ser den litt flate profilen ut til å gjøre dem enda bedre og øker smidigheten deres (se min anmeldelse i en tidligere blogg).

    Mine andre favorittlinjer er Stuart Crofts-linjene, designet for å brukes med stenger på 9' og kortere. I likhet med Jeremy Lucas-linjene har de en lang, delikat avsmalning foran, men litt kortere på 9' og med en kortere hodelengde på 30', noe som resulterer i en tykkere mage som hjelper til med å belaste en stang mer effektivt når du fisker på kort hold. Ved å bruke dem med samme lederoppsett som nevnt tidligere, har jeg funnet ut at den svake reduksjonen i presentasjonens delikatesse kompenseres for av deres evne til å kaste som en kule i de trangeste situasjoner, spesielt ved Switch Casting & Roll Casting.

    Jeg bruker også regelmessig World Nymph line, en nivålinje på 0,55 mm i diameter som samsvarer med FIPS Mouches internasjonale konkurranseregler. Det tilsvarer en 000 vekts fluesnøre og er etter min mening den perfekte ultralette tørrfluesnøre når den slås sammen med en leder som består av en 7' konisk seksjon som smalner av fra 0,43 mm til 0,20 mm pluss ca 5' tippet. Jeg bruker regelmessig min med 10' 6" Sunray ZERO-stangen eller Volition JL 10' 2-vekten for tørrflue nært til middels rekkevidde på lave, klare elver når det ypperste innen delikatesse kreves. Jeg elsker også dette oppsettet for Euronymphing på nær middels rekkevidde når jeg vanligvis fester en 12" til 18" trefarget halvkrøllet indikator mellom den 7' koniske lederen og tippet.Selv om den ikke holder av vannet like godt som noen superlette monofilament-franske ledere, synes jeg den er langt mindre utsatt for linjeminne under kalde forhold, mye mer behagelig å håndtere og det gir meg muligheten til å enkelt bytte til tørrflue uten vesentlige kompromisser.

    En annen linje som jeg har testet er 2 vekts Proline Float som har et 33' hode. Dette er en mye mer generell linje enn de to foregående linjene. Siden den fremre avsmalningen ikke er så lang og delikat, er den bedre egnet til å fiske med større fluer enn JL & Stuart Croft-linjene, og siden jeg vil ha det ultimate innen delikatesse, bruker jeg vanligvis min med koniske ledere på 15' til 18'. Kastingen er veldig bra, og den røde fargen som kan avskrekke noen vil appellere til de som liker å se fluesnøret på vannet eller de som demonstrerer fluekasting, (personlig foretrekker jeg de dempede eller klare fargene til de forrige linjene) .

    Den siste linjen som jeg har testet er 2 vekts Long Head Floating line. Denne som Proline er en generell linje, men den er lengre, 49',hode gjør at ved fiske på ganske lang rekkevidde er det mulig å løfte av snøret uten å måtte ta inn løpesnøre inntil overhengsmarkøren er ved stangspissen. Jeg synes dette er nyttig for å målrette kryssende regnbueørret på relativt lang rekkevidde på stille vann når jeg ønsker å kunne løfte og omdirigere min nestekaste uten forsinkelse. Jeg har veldig kort prøvd 3-vekts Clear Long Head Floating-linjen med en 15' til 18' konisk leder på min 10' 4 vekts Microlite og har blitt veldig imponert over ytelsen når jeg må kaste inn i en rask vind.

    Alle disse linjene har en overhengsmarkør med unntak av de klare linjene og nymfelinjen. Dette er en annen farget seksjon der den tykkere hodeseksjonen går over i den veldig fine løpelinjen. Hvis du ser på Toms videoer om hvordan du bruker overhengsmarkøren, vil du tydelig se verdien av denne funksjonen når du kaster veldig lange avstander. Jeg fisker sjelden på avstander over 30', men for de som skyter line inn i løpelinen, er den supertynne løpslinen på Toms linjer en reell fordel fremfor den tykkere løpelinen på mange konkurrenters linjer.

    I mange år var jeg litt av en luddit, og fisket utelukkende med doble taperliner, men Toms Sunray-serie med vekt fremoverliner har imponert meg så mye at jeg nå fisker nesten utelukkende med linene hans.

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

oktober 25, 2023 5 min read

     My favourite methods of fly fishing are dry-fly or sight-fished nymphs/bugs, but particularly during the winter, when fishing on spate rivers, the grayling are usually loath to rise to a dry fly and the water is too coloured, or the light too poor, to see the fish for sight-fishing. It is then that I resort to a range of nymphing techniques. Of which Euronymphing is my most used technique
Read More
Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

juni 22, 2023 3 min read

Frank Sawyer and Oliver Kite showed nymph-fishers the value of the induced take when nymph-fishing and stillwater fly-fishers are aware of the importance of applying movement to lures. However, many of the dry fly anglers that I see appear to rarely apply movement to their surface offerings, believing that ‘dead drift’ is the most effective way of presenting surface flies. 
Read More
Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

februar 15, 2023 5 min read

In the early 1960s when I first started fishing split cane was still the most popular rod-making material and fiber glass was just starting to become popular. However my first ever coarse fishing rod was made of ash butt & middle sections with a greenheart wood tip. My first fly rod, bought in the early 1960s, was a second hand 9’ cane rod built by E. Kerry of Lockton, a small village near Pickering.
Read More
My favourite flies for Grayling fishing in Winter

My favourite flies for Grayling fishing in Winter

desember 08, 2022 6 min read

 Presentation is another critical factor in achieving success & grayling are just as unpredictable with respect to this. Sometimes they want a fly ‘on the drop’ & often they will travel quite a distance to take a fly as it slowly sinks. So there are times that it doesn’t pay to fish a fast-sinking, heavily weighted fly.
Read More