Powered by HuraTips.Com

0

Your Cart is Empty

Villfisk kontra lagret fisk | Hvilken side av gjerdet til elven er du?

januar 29, 2019 4 min read

Skrevet av David Southall med vår takk.

Da jeg først begynte med fluefiske, fanget jeg mer enn gjerne ørret. De var vanligvis betydelig større enn villfisken og lettere å fange. I løpet av årene har følelsene mine endret seg betraktelig til det punktet hvor jeg, i det minste i elver, ville forby utsett med oppdrettsfisk. Så hvorfor er jeg nå så bestandig ørret? Det er en rekke årsaker, som jeg vil forklare:

Min hovedårsak til at jeg ikke liker utsatt ørret er skaden de utvilsomt gjør på villfisken (ørret og harr). Problemet er ikke bare økt konkurranse om mat og løgner, men også økt predasjon av villfisken. Jeg har sett lager brune og regnbuer som gjeter harr og ørret yngel på grunna og har fanget regnbuer på senhøsten som har blitt fylt til gjellene med brunørret som gyter. I tillegg har jeg hatt store regnbuer som angriper og dreper små ørreter og harr mens jeg har ført dem til nettet. Det er mye bevis fra klubber som har stoppet utsettingen for å vise at fisket forbedres betydelig når det ikke er utsetting med oppdrettsfisk. Nedenfor er noen bevis fra mine egne studier:

Som utdannet vitenskapsmann fører jeg detaljerte registreringer av fangstene mine, og spesielt på en liten lokal elv, der de nedre delene er tungt fylt med stor ørret og de øvre delene ikke er lagret, har jeg beregnet fangstraten min per time for å overvåke effekt av strømpe.

 

TABELL OVER GJENNOMSNITTLIG FANGST PER TIME de siste 16 årene

LAGERDE OMRÅDER

ULAGERDE OMRÅDER OPPSTRØMS

4,65

10.47

 

Grafen nedenfor viser effekten av utsetting med stor ørret på harrbestanden i samme lille bekk. I 2004 og 2005 ble størrelsen på utsatt fisk redusert fra en gjennomsnittlig størrelse på 16" til 10 &11". Så i 2006 gikk klubben tilbake til utsett med stor fisk.

I tillegg til ovenstående er den dårlige overlevelsesraten for utsatt fisk. Bevis fra merket fisk tyder på at få utsatt fisk overlever inn i det påfølgende året. På mine lokale elver driver mange jevnt og trutt nedstrøms, sannsynligvis på jakt etter bedre fôring siden de har vært vant til en vanlig fôring av proteinrike pellets i ørretfarmen. Andre, som er naive og ikke elvemessige, blir utvilsomt et lett bytte for rovdyr. En høy andel av den utsatte fisken jeg fanger viser tegn til predasjon, spesielt av skarv. Så den lagrede fisken driver ut villfisken fra hjemmene sine, eller de spiser dem, bare for å forsvinne til neste år, og etterlater færre villfisk i elven, og dermed nødvendiggjør mer utsetting!

Alle klubber som fyller elvene sine med oppdrettsørret bør se følgende You Tube-video som forklarer hvorfor delstaten Montana i USA i 1974 sluttet å lagre elvene og hvordan ørretfisket forbedret seg dramatisk som et resultat. For eksempel økte bestandene i den øvre Gallatine-elven fra 450 fisk per mil til 2500 per mil.

https://www.youtube.com/watch?v=U_rjouN65-Q

Siden utsatt ørret ofte oppfører seg som stimfisk, etter å ha mistet mye av sin naturlige territorielle oppførsel under de overfylte forholdene i lapskausdammen, og fordi de ikke er elvemessige, gir de en betydelig attraksjon for rovdyr som skarv. Ved å fylle opp elvene våre (legge en regelmessig tilførsel av mat "på fuglebordet") sikrer vi at skarvene alltid har en god hekkesesong og også at de vil fortsette å besøke elven vår.

Den dårlige kvaliteten på mange lagrede fisker er en ytterligere grunn til å stoppe denne meningsløse praksisen. Skadede finner, genetiske deformasjoner fra innavl og dårlig kampkvalitet gjør meg ikke glad i disse dårlige fiskene.

Sykdomsoverføring er et annet potensielt problem forbundet med overfylt, skadet fisk. Jeg fanger ofte lagret fisk med soppinfeksjon på grunn av skader pådratt i lapskausdammen, og i 2006 var en oppdrettsanlegg i North Yorkshire en sannsynlig kilde til viral hemorragisk septikemi som ble funnet å påvirke harr i elven der gården lå. Siden mange ørretoppdrettsanlegg selger fisken sin til klubber utenfor elvenes nedslagsfelt, er det alltid potensiale for smitteoverføring.

Overføring av fremmede arter er et annet potensielt problem når fisk og vann overføres mellom elver og elvefelt. Signalkreps, demonreker, morderreker og mange andre skadelige arter kan spres via strømpevognen med mindre det tas betydelige forholdsregler.

Så er det "dumbing down" av sporten vår. Jeg vet om noen sportsfiskere som aldri besøker min lokale elv før den nye sesongens stamfisk er satt i. De sier ofte til meg "Det nytter ikke å gå før fordi villfisken bare vokser til ca. 12" og er derfor ikke verdt å fange ". De vil ha stor fisk som er lett å fange fremfor vakre, utfordrende fisker i den størrelsen naturen har tiltenkt elva; alt veldig trist!!!!!!!!

Til slutt mitt inntrykk er at strømper ikke stiger like fritt som villfisken. Hvis jeg vil ha en stockie til fryseren til en venn, er det bare å bytte tørrflue til en Peeping Caddis, som jeg kaster inn i en av de dype bassengene og rykker tilbake for garantert suksess.

Så der er du, mine tanker om strømpe. Du er kanskje enig med meg eller ikke, men uansett hva du mener, håper jeg at jeg har fått deg til å tenke, og jeg håper at jeg har overtalt noen av pro-stocking-brigaden til å ombestemme seg. Det er ingen tilfeldighet at de mest produktive farvannene jeg kjenner er alle ubestandede villørret- og harrfiskerier, og noen produserer ørret som er stor nok til å utfordre enhver stamfisk.

Manglet hale med Saprolegnia soppinfeksjon på en fersk ørret

  1. Manglet hale med Saprolegnia soppinfeksjon på en fersk ørret

Gi meg en fantastisk liten villørret hver gang!

2. Gi meg en fantastisk liten villørret hver gang!

Skarv kommer med strømpevogna!

  1. Skarv kommer med strømpevogna!
Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

oktober 25, 2023 5 min read

     My favourite methods of fly fishing are dry-fly or sight-fished nymphs/bugs, but particularly during the winter, when fishing on spate rivers, the grayling are usually loath to rise to a dry fly and the water is too coloured, or the light too poor, to see the fish for sight-fishing. It is then that I resort to a range of nymphing techniques. Of which Euronymphing is my most used technique
Read More
Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

juni 22, 2023 3 min read

Frank Sawyer and Oliver Kite showed nymph-fishers the value of the induced take when nymph-fishing and stillwater fly-fishers are aware of the importance of applying movement to lures. However, many of the dry fly anglers that I see appear to rarely apply movement to their surface offerings, believing that ‘dead drift’ is the most effective way of presenting surface flies. 
Read More
Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

februar 15, 2023 5 min read

In the early 1960s when I first started fishing split cane was still the most popular rod-making material and fiber glass was just starting to become popular. However my first ever coarse fishing rod was made of ash butt & middle sections with a greenheart wood tip. My first fly rod, bought in the early 1960s, was a second hand 9’ cane rod built by E. Kerry of Lockton, a small village near Pickering.
Read More
My favourite flies for Grayling fishing in Winter

My favourite flies for Grayling fishing in Winter

desember 08, 2022 6 min read

 Presentation is another critical factor in achieving success & grayling are just as unpredictable with respect to this. Sometimes they want a fly ‘on the drop’ & often they will travel quite a distance to take a fly as it slowly sinks. So there are times that it doesn’t pay to fish a fast-sinking, heavily weighted fly.
Read More