Powered by HuraTips.Com

0

Your Cart is Empty

Mine beste Tenkara-fluer og edderkopper for høst og vinter

september 24, 2019 3 min read

Tenkara-fluer vs vanlige fluer og edderkopper

Skrevet av David Southall, entomolog, biolog og høyt respektert sportsfisker.

Da jeg først ble introdusert for fluefiske på slutten av 1960-tallet, hadde jeg alltid minst ett edderkoppmønster på trefluekastet mitt. Vanligvis i begynnelsen av sesongen (april) vil jeg ha en vektet reke på punktet med en Snipe & Purple Spider på den første dropperen og en Partridge & Orange Edderkopp på den øverste dropperen. Etter hvert som ting ble varmere, ville jeg endre punktflue til en Sawyer Pheasant Tail-nymfe. Så når fisken begynte å heve godt, ville jeg bytte til en Partridge & Orange på spissen, Snipe & Purple på den første dropperen og en tørr Greenwell's Glory på den øverste dropperen.

Disse kombinasjonene fungerte bra på de øvre delene av Yorkshire Rye hvor det meste av fluefisket mitt ble utført. Nå for tiden fisker jeg sjelden med edderkopper, foretrekker mye de visuelle aspektene ved tørrfluefiske når det er mulig og fisker tunge nymfer, reker og insekter om vinteren etter harr, men jeg begynner å innse at edderkopper fortsatt har en nyttig plass i mitt repertoar av teknikker .

Tenkara & Kebari fluer

Senere oppdager jeg Tenkara og den fantastiske presentasjonen som er mulig med en lang Tenkara stang og Tenkara line. Jeg har fisket litt med de omvendt hackede Sakasa Kebari-fluene som mange japanske Tenkara-fiskere bruker. Disse ligner veldig på våre tradisjonelle nordlandsedderkopper, men med de myke hacklefibrene vendt forover over krokøyet slik at når de pulseres kan mer "bevegelse/liv" gis til fluen. I Tenkara -fiske er kastelinen veldig lett (vanligvis fargerike fluorkarboner med en diameter på 0,285 mm) og er omtrent like lang som stangen (typisk ca. 3 til 4 m) med ca. 1 m fin tippet. Med stangen høyt, er det bare fluen og noen av tippet som får lov til å berøre vannet, noe som bidrar til å unngå drag fra luner i elvestrømmen som virker på linjen. Uttak indikeres ved enten å se fisken blinke ved flua eller ved å se enden av den fargede fluorkarbonlinjen for uvanlige bevegelser. Selv om jeg foretrekker å fiske med tørrfluer på mitt Tenkara utstyr, er Kebari-stilen veldig effektive.

Tenkara mykt hackle

1. Woodcock & Orange Sakasa Kebari

Tenkara fisker en Kebari i fjellbekken

2. Forfatteren Tenkara fisker en Kebari i fjellbekkelommen merket med pilen

Nå vet jeg at den tradisjonelle måten å fiske edderkopper på er som et lag på 2 eller 3 med en lang fluestang, kaste dem opp og over elven og spore dem ned for å gi en drafri drift muligens etterfulgt av å la dem svinge under kontroll når de er nedstrøms for sportsfiskeren; Det tar å bli indikert ved et løft av den svake hengingen i snøret, men jeg har funnet ut at det er en fin måte å fiske på å fiske en edderkopp pluss en tørrflue på et vaskesnøreoppsett. Det hele startet på en vindfull, solrik marsdag da de store mørke olivenene lettet raskt og harren steg til nymfer i og like under overflatefilmen. Jeg hadde hatt begrenset suksess med min fjerbolle i størrelse 18, og siden jeg ikke hadde noen uvektede nymfer med meg, festet jeg en Waterhen Bloa Kebari Spider på en kort dropper omtrent 18" over min Shuttlecock Emerger. Resultatet var en betydelig forbedring i fangstraten min med de fleste fiskene som kom til Edderkoppen. Denne riggen ga meg flere fordeler:

  • Med en godt smurt leder og dropper holdt edderkoppen min rett under overflatefilmen
  • Tørrflua på punktet gjorde at jeg kunne se når draget kom inn
  • Tørrfluen hjalp meg med å finne plasseringen til edderkoppen min, noe som gjorde det lettere for meg å se eventuelle opptak, og hvis jeg ikke så virvelen der edderkoppen min var, så jeg absolutt tørrfluen min skøyte bort da edderkoppen ble tatt.

Waterhen Bloa Kebari Edderkopp

3. Waterhen Bloa Kebari Edderkopp

De fleste vannene jeg fisker er ganske små bekker og mange tillater bare en enkelt flue; som et resultat fisker jeg ofte oppstrøms ved å bruke en relativt kort stang og en enkelt edderkopp ved å bruke en Greased Leader for å indikere opptak. Hvis vannet er veldig ødelagt eller lyset er dårlig, noe som gjør en smurt leder vanskelig å se, fisker jeg ved å bruke en Smurt Semi-curly Tri-coloured Monofilament-indikator pluss ca. 3' av tippet.

Perlehode Waterhen Bloa Spider

4. Waterhen Bloa Spider med perlehode (1,5 mm svart wolframperle)

Jeg er ikke en tradisjonalist, så jeg bruker ofte bead-head edderkopper for å fiske en enkelt flue på dypet, spesielt for vinterharr. En Silver Bead-head Partridge & Hare's Ear Spider har stått for flere av mine 3lb pluss harr fra min lokale Driffield Beck og mange mindre harr fra en rekke vann. Den har også stått for mye ørret.

Partridge & Hare's Ear edderkopper

5. Partridge & Hare's Ear edderkopper

Driffield Beck harr tatt på en rapphøne med sølvperlehode og hare's Ear Spider

6. En stor Driffield Beck harr tatt på en rapphøne med sølvperlehode og hareedderkopp

Noe av årets beste harrfiske er om høsten og tidlig vinter, så kanskje det er på tide å få edderkoppene i aksjon!

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

oktober 25, 2023 5 min read

     My favourite methods of fly fishing are dry-fly or sight-fished nymphs/bugs, but particularly during the winter, when fishing on spate rivers, the grayling are usually loath to rise to a dry fly and the water is too coloured, or the light too poor, to see the fish for sight-fishing. It is then that I resort to a range of nymphing techniques. Of which Euronymphing is my most used technique
Read More
Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

juni 22, 2023 3 min read

Frank Sawyer and Oliver Kite showed nymph-fishers the value of the induced take when nymph-fishing and stillwater fly-fishers are aware of the importance of applying movement to lures. However, many of the dry fly anglers that I see appear to rarely apply movement to their surface offerings, believing that ‘dead drift’ is the most effective way of presenting surface flies. 
Read More
Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

februar 15, 2023 5 min read

In the early 1960s when I first started fishing split cane was still the most popular rod-making material and fiber glass was just starting to become popular. However my first ever coarse fishing rod was made of ash butt & middle sections with a greenheart wood tip. My first fly rod, bought in the early 1960s, was a second hand 9’ cane rod built by E. Kerry of Lockton, a small village near Pickering.
Read More
My favourite flies for Grayling fishing in Winter

My favourite flies for Grayling fishing in Winter

desember 08, 2022 6 min read

 Presentation is another critical factor in achieving success & grayling are just as unpredictable with respect to this. Sometimes they want a fly ‘on the drop’ & often they will travel quite a distance to take a fly as it slowly sinks. So there are times that it doesn’t pay to fish a fast-sinking, heavily weighted fly.
Read More