Powered by HuraTips.Com

0

Your Cart is Empty

Mikrofluer for harr og ørret

august 11, 2021 6 min read

av Dave Southall

Hvorfor er jeg så forkjemper for bittesmå fluer for harr? Mens jeg har fanget harr på store fluer fra størrelse 12 langskaft Peeping Caddis til størrelse 12 streamere, har det vært mange ganger når harren som jeg har siktet meg mot har nektet alt unntatt de minste tilbudene. I løpet av de siste 20 årene har jeg blitt mer og mer klar over verdien av Micro-Flies, størrelse 24 og mindre. La meg gjengi noen eksempler på når de har vist seg å være en viktig ingrediens for min suksess.

Den 16. juni 2009, Driffield West Beck, var jeg kommet for å målrette en stor harr i en dyp sving som hadde holdt til på samme sted siden starten av ørretsesongen. Jeg startet angrepet mitt med en vektet Orange Gammarus, en flue som har stått meg godt på vei. Fisken fôret aktivt, men tilbudet mitt ble flittig ignorert. Reker i en rekke nyanser fra subtil brunfarge til glorete rosa fikk den samme uinteresserte responsen, som Peeping Caddis, Black-bead Pheasant Tail Nymph og flere andre mønstre. Til slutt i desperasjon knyttet jeg på en størrelse 26 Black Buzzer Pupa bundet med en 1,5 mm wolframperle. Jeg kastet min lille flue godt oppstrøms for å gi den en sjanse til å synke de fire føttene til der harren svingte fra side til side og fanget opp matvarer. Da jeg ikke kunne se en så liten trist flue, var det eneste alternativet mitt å anslå når flua min var i målsonen og reagere på tegn på at harren hadde fanget den. Fisken svingte til siden og stoppet brått med brystfinner blusset og jeg løftet instinktivt stanga. Alt gikk solid. Jeg hadde hektet bunnen! Så beveget bunnen seg og jeg hadde spenningen og stresset ved å spille en stor harr på en krok i størrelse 26 og 0,10 mm/7x tippet. Den viste seg å veie 2lb 10oz.

2lb 10oz harr fanget med en størrelse 26 Black Buzzer Pupa

2lb 10oz harr fanget med en størrelse 26 Black Buzzer Pupa

4. mars 2020 ved mitt lokale lite stillevann, Wansford Lake, matet fra Driffield Chalk Stream System og hjemmet til et lite antall harr av god størrelse. Denne sterkt siltede U-formede kanalen er befolket av et stort antall bittesmå chironomider, og ørreten (lagrede regnbuer og villbrune) og harr har en tendens til å bli helt opptatt når de spiser av larvene (blodormer), pupper og voksne. På slike tidspunkter kan fisken bli veldig størrelsesspesifikk med hensyn til hva den er klar til å spise, og regelmessig nekte størrelse 24 puppeimitasjoner, men likevel ivrig ta størrelse 30s, så lenge presentasjonen er perfekt. Den aktuelle dagen var det flere synlige regnbuer og en god harr som aktivt matet i strømmen langs kantene av en sving. Jeg satte opp min 10' 6" Zero weight stang med en mikronymfelinje og 12' leder som ender i 0,09 mm tippet og en størrelse 30 Olive Wire Buzzer Pupa. Fangsten og den milde sprøyten fra halsen på den første regnbuen som jeg fanget, bekreftet at de var fulle av 5 mm lange Olive Buzzer Pupae. I løpet av den neste timen landet jeg ytterligere 5 regnbuer og harren som snudde vekten til 1lb 10oz.

1lb 10oz Wansford Lake harr

1lb 10oz Wansford Lake harr

Størrelse 30 Olive Wire Buzzer Pupa og den ekte varen

Størrelse 30 Olive Wire Buzzer Pupa og den ekte varen

Mange av mine andre store Wansford Lake harr, opp til godt over 2 pund, har blitt fanget på størrelse 24 eller mindre buzzers eller en mikroblodorm bundet på en størrelse 20 til 22 krok, sistnevnte basert på et mønster vist for meg av Grayling Society Regionsekretær Brian Clarke.

Størrelse 20 Micro-Bloodworm

Størrelse 20 Micro-Bloodworm

Så hva med bittesmå tørrfluer? De siste 20 årene har jeg regelmessig fisket CdC-fluer ned til størrelse 24 kortskaft og av og til ned til størrelse 30, men de siste årene har størrelse 30 kortskaftet CdC blitt brukt langt hyppigere. La meg nevne et par eksempler.

14. november 2018 ved en industriell Yorkshire-elv. Det var en solrik dag og vinden blåste platanblader på en lang jevn glidning og med dem enorme mengder bladlus som forsøplet overflaten, noe som resulterte i en god del stigende harr langs 100 meter med elv. Stu Crofts, Steve Donohue og jeg satte opp med små CDC-er. Jeg startet med en størrelse 24 IOBO Humpy som ga en viss respons fra harren, men langt mindre enn jeg hadde forventet. Fluen min så enorm ut sammenlignet med ekte vare, så jeg byttet til en størrelse 30 Minimalistic Micro-Midge bundet på en kortskaft Gamakatsu C12 mothakefri midgekrok som dramatisk forbedret fangstraten min. Stu tok et bilde av halsinnholdet skånsomt sprøytet fra en av harren hans, den besto av bladlus i en rekke farger, men alle hadde samme størrelse som min størrelse 30 flue, 3 mm lange. Min siste opptelling var over 30 harr landet. Noen dager senere hadde jeg lignende resultater på en annen West Yorkshire-elv.

Innholdet i en skånsom sprøyte fra halsen til en harr (foto av Stuart Crofts)

Innholdet i en skånsom sprøyte fra halsen til en harr (foto av Stuart Crofts)

Den 25. januar 2019 på en annen industrielv i Yorkshire. Det var en kjedelig, luftig dag med en maksimal temperatur på 10 0 C. Jeg forventet fullt ut å fiske et lag med reker/bugs/nymfer, men ved ankomst så jeg stigende fisk. De tok "sotflekker" i de jevne glidene. Disse bittesmå myggene var langt mindre enn min størrelse 30 CdC MMM, men mellom kl. 12.15 og 15.15 bukket 29 harr under for min lille tørrflue, mens en venn Euronymphing et team med undergrunnsfluer hadde 16. Dette scenariet ble gjentatt flere ganger den vinteren.

Det største problemet når du fisker bittesmå fluer er presentasjon. Mikrosummer, blodorm og nymfer beveger seg utrolig sakte i små bevegelser, så det er best å fiske død-drift eller synke/stige opp i vannsøylen i sneglefart. Mikrotørre fluer må fiskes døddrift uten spor av mikrodrag. Lange ledere, veldig fin tippet og ved behov gjentatt kasting til en god drift oppnås vil hjelpe betraktelig, og det samme vil svært nøyaktig kasting siden fisk sjelden vil bevege seg langt for så små matvarer.

Synlighet er et annet problem når du fisker bittesmå tørrfluer. Mine mikrotørre fluer er praktisk talt utelukkende CdC-er og jeg binder to versjoner, en med lys brun CdC og en med mørk CdC. De mørke når de er belagt med en veldig tynn behandling av Roman Moser Miracle Float viser seg godt mot en lys bakgrunn, og de blekere belagt med hvitt ryket silikapulverflytemiddel viser seg godt mot mørk bakgrunn. I tillegg hjelper svært nøyaktig kast meg å vite nøyaktig hvor jeg skal se når flua lander på målet.

Bruken av Big Eye kroker som Daiichi 1110 og Gamakatsu C12 BM kroker er med på å løse problemet med å binde flua på.

Når det gjelder mønstrene, gjør det enkelt å binde fluer i størrelse 30 med kort skaft, spesielt hvis det brukes en forstørrelseslampe.

Mine favorittmønstre er som følger:

Wire Micro-Buzzer Pupa

Wire Micro-Buzzer Pupa

Krok: Str 24 Tiemco 2488, str 24 Tiemco 2487 BL, str 24 Daiichi 1130 eller str 26 og str 30 gamakatsu C12 BM

Mage: 0,09 mm ledning i rødt, oliven, svart

Ribb: 0,09 mm wire i rødt, sølv eller svart

Hode: 0,09 mm ledning i sort eller brun

Det er bare å vikle tråden og slite av endene og deretter belegge med UV-harpiks eller superlim. For nymfer bare bind inn noen få tråder av CdC som en hale og trim til lengden. En 1,5 mm wolframperle kan brukes som hode på størrelse 24s

Mikro-blodorm

Mikro-blodorm

Krok: Størrelse 22 Daiichi 1120 eller 1130 eller lignende Grub krok

Perle: 1,5 eller 2 mm rød Tungsten

Kropp: Rød holografisk tinsel

Ribbe: 0,09 mm rød eller rosa ledning

Hale: Rød eller rosa nummer 6 Pole Elastic eller Flexifloss

Minimalistic Micro-Midge (MMM)

Minimalistic Micro-Midge (MMM)

Krok: størrelse 24 Tiemco 2488, størrelse 24 Tiemco 2487 BL, eller størrelse 26 og 30 Gamakatsu C12 BM

Tråd: Tan 8/0 godt vokset

Vinge og ben: 1 CdC fjærspiss

Mikro-shuttlecock

Mikro-shuttlecock

Krok: Størrelse 22 og 24 Tiemco 2488, størrelse 22 og 24 Daiichi 1130, størrelse 22 Daiichi 1120, størrelse 22 eller 24 Tiemco 2487 BL, størrelse 26 og 30 Gamakatsu C12 BM

Tråd/kropp: gul, brun eller svart 8/0 (belegg kropp med UV-harpiks eller superlim

Vinge: 2 eller 3 små CdC-spisser (bundet inn med vertikale og horisontale svinger mellom CdC og krok for å låse fjærene inn)

Gamakatsu C12 BM kroker, min favoritt bittesmå kroker, er tilgjengelig fra Deer Creek, men vær advart om at de er veldig dyre.

Vær oppmerksom på at bildene av harr var på vann der det ikke er vading, og derfor måtte fisken fotograferes på bredden. Kameraet ble satt klart før garnet ble fjernet fra vannet og det ble tatt et veldig raskt skudd da jeg nådde for å fjerne kroken og så fort som mulig returnere fisken i garnet til vannet. Jeg legger stor vekt på fangst og slipp for å sikre velferden til fisken.

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

oktober 25, 2023 5 min read

     My favourite methods of fly fishing are dry-fly or sight-fished nymphs/bugs, but particularly during the winter, when fishing on spate rivers, the grayling are usually loath to rise to a dry fly and the water is too coloured, or the light too poor, to see the fish for sight-fishing. It is then that I resort to a range of nymphing techniques. Of which Euronymphing is my most used technique
Read More
Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

juni 22, 2023 3 min read

Frank Sawyer and Oliver Kite showed nymph-fishers the value of the induced take when nymph-fishing and stillwater fly-fishers are aware of the importance of applying movement to lures. However, many of the dry fly anglers that I see appear to rarely apply movement to their surface offerings, believing that ‘dead drift’ is the most effective way of presenting surface flies. 
Read More
Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

februar 15, 2023 5 min read

In the early 1960s when I first started fishing split cane was still the most popular rod-making material and fiber glass was just starting to become popular. However my first ever coarse fishing rod was made of ash butt & middle sections with a greenheart wood tip. My first fly rod, bought in the early 1960s, was a second hand 9’ cane rod built by E. Kerry of Lockton, a small village near Pickering.
Read More
My favourite flies for Grayling fishing in Winter

My favourite flies for Grayling fishing in Winter

desember 08, 2022 6 min read

 Presentation is another critical factor in achieving success & grayling are just as unpredictable with respect to this. Sometimes they want a fly ‘on the drop’ & often they will travel quite a distance to take a fly as it slowly sinks. So there are times that it doesn’t pay to fish a fast-sinking, heavily weighted fly.
Read More