Powered by HuraTips.Com

0

Your Cart is Empty

Intervju med Tom Bell, grunnlegger av Sunray

juli 04, 2016 17 min read

Intervju i det polske magasinet Sztuka Lowienia

REVOLUSJON I FLUELINER-MARKEDET? av Paul Fiedorczuk

I dag er utviklingen av nye teknologier på et så høyt nivå at det blir stadig vanskeligere for nyheter. Kan vi finne på noe nytt? Fra tid til annen ser jeg en ny idé på "Kickstarter" (en av portalene for å samle inn midler til et bestemt formål), nye fluebokser, nye håndtak i fluestenger mm.

Nye forbedringer ender imidlertid med en frisk snelleform, den nye fluesnøren eller blanke fargen på fluestangen. Nanostenger som ikke går i stykker. Ledere som ikke snapper. Alle ganske standard. Men hva med fluesnører som er tynnere, flyter likt og kaster rettere? Hva om de ikke skremte fisken like mye?

Hva om de var betydelig bedre? Nå ville det være en reell forbedring. For mindre enn ett år siden kom jeg over akkurat en slik oppstart. Jeg meldte meg på nyhetsbrevet fra dette nyopprettede selskapet, som skulle lage supertynne fluesnøre.

Det var forsinkelser med utgivelsen av de nye linjene, men jeg visste ikke at det bare var én person bak dette selskapet som tok seg av alle disse problemene. Tom Bell.

VM. NYMFE

Så jeg måtte selv se hva denne revolusjonen var. Jeg fikk tak i World Championship Nymph, The Jeremy Lucas Presentation Line og International. I to måneder testet jeg linjene. Verdensmesterskapets nymfe vil interessere enhver konkurrent som bruker korte nymfeteknikker i FIPS MOUCHE- arrangementer. Dette er den tynneste linjen som er godkjent for bruk. Jeg konkurrerer ikke, men jeg bruker den med unntak av noe annet for Euro Nymphing-stiler.

JEREMY LUCAS PRESENTASJONSLINJE

Jeg hadde ikke forventet at denne linen skulle være så tynn og fortsatt kunne belaste stangen min. Jeg hadde absolutt ikke forventet at den skulle kaste lenger enn 10m. Det gjorde begge deler. For meg er den største fordelen linjens allsidighet . Jeg fisker nymfer med 2 m jevn tippet og når jeg vil bytte til tørker, klipper jeg bare droppene av og bruker samme tippet. Jeg brukte ikke en avsmalnende leder med denne linjen fordi linjen er så tynn.

Endelig noe nytt på markedet og et stort friskt pust.

INTERVJU

Les nå selv samtalen med Tom Bell, en person som konsekvent følger sin egen vei og sin egen filosofi.

Hvem er du Mr Tom Bell?

Jeg er en far til 3 og en besatt designer av fluefiskeutstyr. Jeg begynte å fiske kl 6 og fikk min første fluestang kl 7. Jeg har stort sett ikke lagt ned fluestanga på 37 år. For 8 år siden tok jeg opp laksefiske på alvor som endte med et videregående sertifikat med AAPGAI . Jeg bestemte meg for å være instruktør ikke passet meg, og jeg har fulgt min egen vei siden den gang.

Første gang jeg hørte om deg og Sunray var for et år siden. Fortell oss når du grunnla Sunray og hvorfor.

Da jeg ble instruktør, gjorde jeg det alle gjør, opprettet en veiledende virksomhet. Sunray startet livet som Sunray Adventures. Jeg likte ikke å selge fiskeferier fordi jeg ikke var flink til det, og jeg hadde alltid laget mine egne fluesnøre hjemme ved sveising. Det var der min virkelige interesse lå.

Da jeg trente til å bli instruktør, trengte jeg en 65' Spey line på 52g som ville dead line roll cast godt på 56'. Den linen fantes ikke, så jeg sveiset en av 16 andre fluesnøre.

Jeg hadde henvendt meg til Northern Sports for å lage den spey-linjen for meg, og de sendte meg en enkelt håndprøve som var på mono. Etter 3 kast av linjen ringte jeg fabrikken og la inn en bestilling. Fra det tidspunktet laget jeg fluesnøre. Jeg solgte ikke reiser eller underviste.

Lager Northern Sports replikkene dine da?

Ja.

Hvilket nivå av input har du over hele produksjonsprosessen.

Så vidt jeg vet, er jeg den eneste OEM-kunden som faktisk jobber på fabrikkgulvet og lager linjene med gutta. Jeg bruker ikke ovnsmaskiner, men jeg overvåker alle deler av prosessen. Jeg undersøker og definerer alle aspekter av beleggskjemien. Jeg velger kjernene og kjemikaliene. De er spesifikke for Sunray.

Jeg ser hele prosessen fra første konsept, til produksjon, til pakking. Noen ganger går jeg inn på fabrikken med en taper. Jeg designer den, overvåker produksjonen, måler, veier og tester den, kveiler den, merker den, sløyfer den og pakker den. Alt på en dag. Jeg har et unikt forhold til fabrikken. Jeg skylder dem mye.

Designer mikrotynne fluesiner Tom Bell Sunray Fly Fish

Hva med forretningssiden av saken?

Jeg designet alle aspekter av virksomhetens identitet. Det eneste jeg ikke gjorde var logoen. Jeg designet nettsiden, emballasjen, produktene og sidene for sosiale medier. Jeg er fyren du snakker med når du ringer, sender e-post eller møter på et show. Jeg er fyren som vil legge ut linjen din, og jeg er fyren som vil fikse alt du trenger etterpå. Virksomheten er meg. Det er ingen aksjonærer eller investorer. Jeg har ikke engang en kassekreditt.

Jeg har bygget opp selskapet for å være helt selvhjulpen. Jeg liker det slik. Jeg skylder ingen forklaringer bortsett fra kunder. Jeg kan ta en beslutning om et produkt eller en mulighet umiddelbart. Jeg trenger ikke å ha et møte eller sende en e-post til noen. Det gjør prosessen veldig rask, effektiv og økonomisk.

Er det vanskelig å lage fluefiske i disse dager? Hvilke hindringer måtte du over?

Jeg har aldri laget takle før nå, så jeg kan ikke si hvordan det er sammenlignet med si for 10 år siden. Jeg vet at fluesnørefabrikkene er veldig travle akkurat nå, så å få laget linjene dine krever mer enn bare store bestillinger. Designmessig var avsmalningene for de internasjonale linjene svært utfordrende.

Den internasjonale linjen. Er Arctic Silver Innovation 'Micro Diameter'-linjen den samme linjen?

Nei. De eneste tingene mine linjer deler med ASI "Micro Diameter"-linjene er koniske og noen løpelinjebelegg. Hodebeleggene deres er ikke mitt design. Smøreevnen er det, men vekten og fargen er det ikke.

En Sunray International-linje er vanligvis minst 1 g tyngre for samme avsmalning, noen ganger 2 g. Når du kjøper en ASI-linje, må du kanskje kjøpe en vurdering som er tyngre enn de viser, på grunn av deres belegg. Det er noe vi var uenige om, og til syvende og sist er det øyeblikket da jeg bestemte meg for at jeg ikke kunne fortsette å jobbe med dem. Hvis en linje er tynn, men du må bruke en høyere vurdering, er den ikke tynn lenger.

Jeg var også verbal om hvordan jeg ikke var enig i begrepet "Mikrodiameter". Det antyder at linjene er dramatisk tynnere enn normalt, noe de ikke er. Jeg slet til og med med å kalle min lav diameter.

Hva med taperen da?

Jeg hadde allerede laget den internasjonale taperen til eget bruk, men Arctic Silver Innovations ønsket å kjøpe rettighetene til å bruke dem på stengene sine og hevde at de var med å designe dem. Så jeg finjusterte 4 separate tapere, basert på International for å passe deres utvalg av 4 frie flexstenger. Det var utfordrende fordi stengene lar emnet bevege seg i håndtaket. Jo lavere stangvurdering, jo mer kryp gir håndtaket.

I utgangspunktet beveger du hånden, men stangspissen er forsinket fordi baken fortsatt beveger seg i håndtaket. Hjulene snakker om et "hook up"-punkt, hvor du kan føle punktet linen biter og belaster stangen. Det punktet er senere på en fri flexstang, fordi de kryper litt frem på de nedre modellene som også har mykere emner. Jeg måtte kompensere for det da jeg designet linjene deres. Det var en stor læringsplass for meg når det gjelder hvordan en stang interagerer med en line og hvordan man kan påvirke en stangs handling. I dette tilfellet måtte jeg få fart på dem.

Sunray fluefisk med lav diameter fluesiner

Ok, hva med "Micro Thin"-linjene dine. Hvordan ble de til?

Jeg jobbet med Northern Sports allerede da de sendte meg en prøve av en mono core-linje. Den linjen ble også sendt til Snowbee som utviklet den til Thistledown.

Er dine Micro Thin-linjer de samme som Snowbee Thistledowns?

Absolutt ikke. Thistledown er et flott produkt, men en Sunray Micro Thin-linje deler bare 1 av mange mulige komponenter med Snowbee-linjen. Vi bruker begge mono, det er det. Vår Jeremy Lucas Presentation Dry Fly line er 0,95 mm i sin tykkeste vekt. Fra erindring er en Thistledown 1,2-1,3 mm. Vi utviklet belegg spesielt for bruk på monokjernene våre som er helt annerledes enn Snowbees. Våre belegg har kopolymerbelegg som er beskyttet av fabrikken.

Beleggene var så vellykkede at vi også flyttet dem over til flette, noe som skapte linjene våre med lav diameter. Så vi bruker den samme polymerkjemien på våre Micro Thin-linjer som vi gjør på vår serie med lav diameter. Våre linjer med lav diameter er imidlertid bygget på en flettet kjerne.

Jeg gjorde mye arbeid med å måle konkurrentens linjer og sammenligne mine egne linjer med diameteren på silkelinjer. Jeg kom til den konklusjonen at jeg bare realistisk kunne kalle mine flettede kjernelinjer, lav diameter.

Mine linjer med lav diameter var bare 5-10 % tynnere enn vanlige PVC-linjer. Mindre, i noen tilfeller. Mine Micro Thin-linjer er forskjellige. De er på mono og de er betydelig tynnere. 30 % i noen tilfeller. Så jeg deler opp linjene mine i 2 kategorier. Lav diameter og mikrotynt.

Hvem var den første til å lage tynne linjer?

Det er enkelt. Silkelinjen gutta. I 1880 laget Eaton og Deller de første solide flettede silkefluesnørene med en ren kokt linoljedressing. Den ble påført under trykk av en luftpumpe. Det hjalp de tynne linjene til å flyte. Moderne forsøk på å gjenskape silkelinjer startet med Cortland . Deres 'Sylk'-linje var en referanse tilbake til silke. I virkeligheten delte den bare farge og avsmalning med dem, ikke deres diametre.

I min levetid ser jeg på noen av skytehodene laget av Airflo for Guideline som "lav diameter". Veldig gode linjer faktisk. Ballistic Vector #10 spey line er en line med lav diameter, men den flyter ikke så godt som den kunne etter min mening. Det er en av ulempene ved å lage noe tynnere. LTS Across skytehode ble beskrevet som "lavt flytende". En annen flott linje, selv om avsmalningen var nøkkelfaktoren etter min mening, ikke spesifikk vekt.

Jeg elsket Loops tapers og Carron Jet Streams. Gjennom livet mitt som fluekaster og instruktør har jeg tydeligvis hatt favorittrekker. Alle disse referansepunktene kanaliseres inn i designene mine, det er hvordan kreative prosesser fungerer. Det jeg gjør er å ta oppførselen til alle favorittlinjene mine og jobbe dem inn i nye design, nye polymerforbindelser og nye tapere.

Men absolutt, disse merkene har flørtet med design som har hatt belegg med høy tetthet og lav diameter som et av designelementene deres før meg. Jeg påstår ikke at jeg har oppfunnet hjulet. Sunray er et merke som prøver å lage virkelig flotte fluesiner. Jeg bruker hvert referansepunkt for å gjøre det. Jeg har kastet fluesnøre i 39 år. Jeg har mange referansepunkter.

Du snakker om at linjer har lav flyt og høy tetthet. Til det store spørsmålet, hvordan får du dine Micro Thin-linjer til å flyte så godt?

Ok, jeg ser på dette spørsmålet som det mest stilte og mest diskuterte. Jeg har målrettet ikke svart på internettdiskusjoner om dette emnet før jeg visste hva jeg kan si og ikke kan si. Det er fortsatt vanskelig å vite hvordan man skal snakke om det. Men la oss starte her, silkelinjer. Silke har en egenvekt rundt 1,33 g/cm3 , noe som betyr at den synker hvis den ikke er behandlet. Vann er 1,0 så alt over dette tallet, hvis det er nedsenket, vil synke.

Det er med mindre du bruker vannspenning for å forhindre at det bryter overflaten i utgangspunktet. Dette er poenget som jeg ser de fleste har gått glipp av i internettfora. Også det faktum at de fleste flytende linjer har for mange mikrosfærer i seg allerede, etter min mening. Dette er den mest interessante delen for meg. Kraften til markedsføring. Folk tror at fluesnøre må ha blitt optimalisert helt til mulighetens taket allerede.

Det har de ikke. Faktisk, før jeg i det hele tatt begynte å lære om polymerkjemi og grunnleggende fysikk, hadde industrien lagt igjen 15 % diameterøkning på bordet for meg, noe jeg så og hoppet på. I 40 år har fluesnøre brukt høye prosentandeler av mikrosfærer for å gjøre fluesnøre flytende.

Så svaret på 'hvordan reduserer du diameteren til en fluesnøre og fortsatt får den til å flyte? Det er umulig.' er ' ved ikke å bruke høye prosenter av mikrosfærer med høy partikkelstørrelse. '

Eller det korte svaret er. ' De var allerede tykkere enn de trengte å være for å flyte! Markedet visste det bare ikke. Vi har støpt fluesnøre som har vært tykkere enn de trengte å være i 40 år.'

Det ironiske er at når jeg gjorde dem tynnere, anklaget folk min innovasjon for å være markedsføringshype, da det var 40 år med hype som tillot meg å gjøre en ærlig forbedring på 30 %!

Det som er enda mer interessant er at gutta i silkelinjen i stillhet har gledet seg over denne diameterreduksjonen upåvirket av trenden med fargerike, tykke plastfluesiner som sprekker i årevis. Silkelinjer er tyngre enn vann. De flyter. Spørsmålet mitt er dette? Hvorfor har industrien ignorert det faktum i 40 år?

La oss se på en moderne flytende fluesnøre. Typisk vil deres egenvekt være mellom 0,80 g/cm3 og 0,90 g/cm3 . En Sunray Micro Thin-linje vil ha en egenvekt på 1,1 g/cm3 , men den flyter. Belegget har en hydrofob forbindelse som avviser vann. På samme måte som en silkelinje, når den er kledd, "svømte" på vannoverflaten, det samme gjør en Sunray Micro Thin-linje.

PVC og silke har imidlertid alltid delt en felles fiende, tørre, sprukne belegg som transporterer vann. PVC-fluesiner kan sprekke på grunn av overdreven mikrosfærefyllstoff i dem, blant andre årsaker. Overdreven bruk av silikon også. Det migrerer og fordamper, og etterlater et tørt belegg. Du måtte hele tiden tørke og rette opp silkelinjer, fordi deres hydrofobe belegg også ville fordampe og miste effektivitet.

Designe en mikro tynn fluesnøre

Våre gjør ikke det. En Sunray Micro Thin-linje er veldig nær, når det gjelder ytelse, den til silkelinjer. Men du trenger ikke å tørke og reparere belegget deres. De er permanente. Det er en av de store utviklingene som skjedde med linjene en gang i 2015. Jeg utviklet en kopolymerbinding av kjemikalier som skaper et permanent tørt smøremiddel som aldri fordamper. Det er permanent superhydrofobisk.

Oppsummert, å gjøre egenvekten til våre Micro Thin fluesnøre nær den til vann betyr at jeg kan senke diameteren med opptil 30 %. Å bruke vannspenning og superhydrofobitet betyr at jeg kan skape kreftene som kreves for å flyte eller "svømme" linen på toppen av vannet. Akkurat som silkelinjene gjorde. Moderne polymerer og høykvalitets mikrosfærer gjør at linjene flyter godt og aldri tørker ut.

Våre linjer med lav diameter er forskjellige. En International, Masters Spey eller Scandi for eksempel, de er på en flettet kjerne og de har lav diameter. De er bare 5-10 % tynnere enn vanlige linjer, men har også superhydrofobe belegg som får dem til å svømme høyere enn enn sg antyder. De bruker en flettet kjerne som er hul, inneholder luft og dermed reduserer sg til rundt 0,97. Så våre linjer med lav diameter har det som kalles "positiv oppdrift." Hvis de bryter vannoverflaten, noe som skjer med alle flytende linjer noen ganger på grunn av vekten, vil de komme tilbake til overflaten. Jeg legger bare ikke inn så mange mikrosfærer som alle andre.

Det er en misforståelse om tapere også tror jeg. Bedrifter bruker masse for å overvinne drag. Linjene er for tykke. Det må de være. Det er derfor linjer har blitt tyngre og tyngre. Ja, fordi stengene har blitt stivere, men også fordi linene har blitt fetere. Vi har vært på et hamsterhjul som bare har fått stivere stenger og fetere fluesnøre. Jeg gikk akkurat av hamsterhjulet og tok en titt på hva som foregikk fra et annet perspektiv.

Formel 1-biler har veldig små motorer, men svært optimaliserte motorer og aerodynamikk. Linjene mine er de samme, de krever veldig lite kraft for å støpe fordi mekanikken til polymerene er så effektiv. De har bedre aerodynamikk ved å være tynnere i diameter, men også bedre polymerer når det gjelder energistyring.

I utgangspunktet er de innstilte fluesiner som har utnyttet mangelen på utvikling i PVC-liner de siste 40 årene.

Takk for det. Er diameter hovedtrekket som får linjene til å prestere?

Egentlig ikke nei. Jeg trodde det var det. Nå tenker jeg annerledes. Diameter hjelper mest med presentasjonens delikatesse. Flyvningsmessig synes jeg nå det er belegg. Det er det jeg mener når jeg sier "energistyring i polymerer."

Hvorfor?

En fluesnøre er et kablet prosjektil. Som en harpun eller til og med en spinner på en fast snelle. Et prosjektil kastes mot et mål, men forblir festet til kilden. Imidlertid er det 2 styrker involvert i flylineflyging. Stangbelastningen (potensiell energi) og energistrømmen i linen (kinetisk energi.) Derfor er en fluesnøre unik. Den er dynamisk, noe som betyr at den endrer form og beveger seg konstant.

Når jeg designer en linje tenker jeg på å lage et kablet prosjektil. Det er tilfeldigvis flott hvis du bruker det som fluefiskesnøre! Så jeg trenger 2 ting, vekt for å laste potensiell energi i stangen, og tetthet for å senke impedansen til energi når den beveger seg gjennom belegget. Denne lave impedansen av energi øker hastigheten på oppstillingen. Akkurat som du har 'raske' eller 'langsomme' stenger, lager jeg 'raske' fluesnøre. Det er en egenskap du legger merke til umiddelbart.

De flyr langt, raskt og rett. Det er fordi energi får flyte fritt gjennom belegget. Det har størst effekt på stabilitet og avstand. Diameter påvirker stabilitet og avstand, men har mer innvirkning på presentasjonen.

Hvordan lager du 'raske' fluesiner?

Jeg forteller deg ikke!

Ha ha. Forstått. Takk uansett. Ok, hva betyr energieffektive belegg i den virkelige verden?

Å ha et raskt belegg betyr at du ikke trenger den raske stangens potensielle energi lenger. Det er en av gledene. Jeg er en fluefisker. Jo eldre jeg blir, jo tregere vil jeg ha utstyret mitt. Jeg snakker med flere og flere mennesker i dag som vil at utstyret deres skal føles. Men de vil fortsatt ha den dramatiske linjehastigheten og heltebesetningen.

Det har vært en oppblomstring i glassfiber nylig som er en del av lean mot fyldigere bøyende stenger og lettere linefiske. Jeg designer belegg og avsmalninger som øker spisshastigheten til stokk/bambus og glassfiberstenger.

Vi testet dem nylig med en veldig kostbar samling av ikke-grafittstenger og matchende sneller. I løpet av 4 dager i Cannes, støpte vi alle taper tenkelige. Resultatene var Cane & Glass Streamer-fluesnøre. Konene reduserer friksjonen i de små føringene. Løpsinen er veldig tynn for å fjerne vekt fra førerne. Doble koniske linjer holder for mye tykk linje i føringene og skaper vekt/friksjon.

Det vi fant er at en vanlig line med lav diameter på etterma vekt typisk var 1-1,5 ganger for tung for ikke-grafittstenger, så vi har justert WF-profilene for å passe dem.

Mine belegg gjør fiske lettere utstyr mulig uten å miste høy linehastighet og dramatisk avstand. Du trengte stive pinner for å kaste langt en fort. Ikke nå. Du kan fiske en linevekt lettere, en stangbedømmelse lettere, en snellestørrelse lettere og en tynnere tippet. Du kroker mer fisk og lander mer fisk fordi utstyret du bruker har mer støtdemping.

Men for å svare på spørsmålet ditt. Det betyr at du fanger mer fisk og har mer moro i den virkelige verden!

Jeg vet at du er den første til å innrømme at du hadde problemer med belegget i de tidlige stadiene.

Absolutt, det er sant. På World Championship Nymph and Jeremy Lucas Presentation Line (Micro Thin range) fikk vi noen linjer tilbake fordi belegget hadde flasset av. Vi fikset problemet med et nytt belegg som fester seg bedre til kjernen. Det forhindrer også slitasje på overflaten. Men de første dagene var pinlige. Jeg måtte beklage på det sterkeste og forhåpentligvis er alle kunder som opplevde problemet fornøyde med deres erstatning, og i mange tilfeller rabattkoder for fremtidige kjøp.

Jeg har hørt folk stille spørsmål ved kostnadene. Hvorfor er linjene premium pris?

Når du lager en så tynn linje, blir toleransene så stramme at mengden avfallsledning som produseres er mer enn de ferdige versjonene. Å lage Micro Thin-serien var, og kan fortsatt være, veldig bortkastet. Det er også veldig vanskelig å få dem laget. Fabrikken er opptatt med å kjøre lite avfall, høyt salg, høyvolum flettede kjerneprodukter for store merker.

Å få til og med 50 mikrotynne fluesnøre fra maskinene kan være tidkrevende og arbeidskrevende. Og jeg mener virkelig arbeidskrevende! 50-60 % mer avfall og arbeidskraft involvert enn en vanlig linje. Alt fordi toleransene er så begrensede. Selv uten avfall og forsyningsproblemer er tiden det tar å utvikle enten en Micro Thin eller Low Diameter-linje flott. Det innebærer at jeg er på fabrikken, og det innebærer mye tid på å binde opp verdifull maskintid.

På slutten av noen dager må vi til og med kaste dagens arbeid og begynne på nytt. Det er ikke tilfellet med velprøvde produksjonsprosesser som brukes til å lage store merkevarelinjer. Dessuten synes jeg de er verdt det. Så enkelt som det. Jeg ville kjøpt dem i stedet for en Rio eller Cortland eller Guideline. Så de koster det samme.

Jeg ser at fargene på noen linjer har endret seg. Hvorfor?

Jeg får en viss tid på fabrikken til å lage detaljklare linjer og gjøre FoU. Det betyr å prøve visse polymerer i detaljhandelsprodukter, og dermed fargeendringer. Fargeendringen forteller meg hvilken polymer som er i det belegget.

Betyr det at noen linjer er bedre enn andre?

Absolutt ikke. Det betyr at linjene som er solgt har prestert så godt i våre tester at de har gått til detaljhandel. For hver løpelinjefargeendring du har sett, har det vært 10 til som havnet i søpla. I de første dagene måtte jeg også dele løpelinjens farger med Arctic Silver Innovations som ønsket 4 forskjellige farger. Så jeg måtte også. Ikke nå lenger.

Hva mener du?

Vi har bestemt oss for 3 blandinger. Nylig kastet vi alle blandinger som har ført til dette punktet. Nå vil du se en kontinuitet av farger gjennom hele serier. Så en enkelt håndlinje kan også ha samme fargehode som en dobbel håndlinje.

Den mørkegrå er litt vanskelig å se. Har du endret det?

Vi har snart endret det. Vi har utviklet et mørk magenta/brent umbra-belegg som du lettere kan se fysisk, men det skremmer ikke fisk. Det var det fine med de grå linjene. De er så snikende. De nye pigmentene beholder det, men de kan fortsatt sees av sportsfiskeren.

Hva var greia med Christer Sjoberg og Solid Adventures?

Christer ba meg lage den ultimate linjen for logen deres i Patagonia. Fisket på Rio Gallegos trenger stor delikatesse det ene minuttet og evnen til å kutte i 80 km/t i det neste. Christer sendte spesifikasjonene for et skytehode, og jeg laget det ved å bruke min teknologi med lav diameter. Vi fisket den i mars i Argentina i 6 dager. Resultatene var enda bedre enn forventet.

Linjen fikk kallenavnet Low Runner fordi den minnet meg om en sjøslange. I en stor bølge ser du akkurat denne okerfargede delen av flytende line gravd ned i overflaten, i full spenning, slingrende gjennom villvinden og bølgene, fortsatt fiskende. Det var flott.

Alle gjestene på hytta brukte dem. Teknologien på den linjen vil være med i alle våre linjer med lav diameter i en eller annen form.

Designer avsmalninger for mikrotynne fluesiner Sunray

Hvordan ble du kjent med Jeremy Lucas?

E-post! Det er det fine med det moderne livet. Du kan enkelt finne folk og kontakte dem. Jeg visste om Jeremys leder. Jeg kjøpte et par av bøkene hans og leste dem. Etter det visste jeg at jeg måtte kontakte Jeremy. Med en gang forsto han fordelene med våre Micro Thin-linjer. Etter å ha sendt en prøve fra verdensmesterskapets nymfe, svarte han med en veldig lang, spent e-post. Det gjør han fortsatt! Det er det fine med Jeremy. Hans entusiasme og lidenskap er så fokusert. Jeg elsker det. Selv når han ikke er enig i noe jeg har gjort og han forteller meg det, elsker jeg ham fortsatt! Fordi han er så lidenskapelig og vanligvis har rett!

Linjedesignet var veldig enkelt. Oppdraget var å lage en fluesnøre som presenterte seg som en fransk leder, men som kunne kastes av en mellomfisker med en 10' stang. Vi spikret det i en prøve. Faktisk bruker Jeremy fortsatt den samme prøven. Jeremy var resolut med å ikke tjene på ordningen. En utrolig kvalitet. Jeremy ønsker å nyte fisket sitt, og beskytte sin troskap like mye som han vil beskytte miljøet sitt. Han er en god venn og en inspirasjon.

Da jeg fisket med Jeremy på San, så jeg hva han hadde prøvd å forklare meg, at linene mine er et sentralt øyeblikk i fluesnøredesign. Jeremys evne til å lære individuelle fisker, noen ganger flere fisker i et kort område, er veldig spesifikk og å ha en linje som kan plukke av hver fisk uten å skremme resten, var noe å se. Jeg visste at linjene mine var snikende. Dette var nesten urettferdig!

Hva med et profflag? Jeg ser ikke de vanlige innleggene på facebook fra guider som kaller seg Sunray Pro Staff!

Jeg har ikke et Pro-team. Jeg liker ikke begrepet. For meg er det sponset markedsføring. I det øyeblikket du betaler for at noen skal representere merkevaren din, blir rådene du får fra dem kompromittert. Det vet kundene. Hvorfor late som om de ikke gjør det?

Folk bruker utstyret mitt fordi de vil, ikke fordi jeg betaler dem.

Hva med fremtiden for Sunray?

Flere liner, stenger og sneller. Vi lager en britisk konstruert stor lysthus, navløs klikksjekkfluesnelle spesielt for mikrotynne fluesiner. Vi har britene laget PL2, PL3 10' 2 og 3 vekt nymfe og tørr stenger i produksjon, en 12'9 6 stykke 7 og 8 vekt spey stang, 9' #5 & #6 stenger og noen flere single handers.

Hvordan ser du på fluesnøremarkedet om ca 10 år?

Ærlig talt ser jeg måten de markedsføres på for å endre seg. Vi er ærlige. Vi engasjerer publikum på en moderne måte. Vi driver ikke med salg. Vi driver med FoU og lar salget ta seg av seg selv. Fluefiske er i endring. Vi ser på oss selv som en del av denne endringen når det gjelder takling og hvordan den markedsføres. Vi driver hardcore FoU og lever bare i øyeblikket, salg og markedsføring ordner seg selv.

Takk for hyggelig samtale, håper vi kan fiske sammen i fremtiden.

Likeså Pawel.

Videre lesning:

Veiledende fluefiske

Carron spey fluesnører

Sløyfefluefiske

LTS fluefiske

Fluesiner i silke. Wolfram Schott 2007.

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

oktober 25, 2023 5 min read

     My favourite methods of fly fishing are dry-fly or sight-fished nymphs/bugs, but particularly during the winter, when fishing on spate rivers, the grayling are usually loath to rise to a dry fly and the water is too coloured, or the light too poor, to see the fish for sight-fishing. It is then that I resort to a range of nymphing techniques. Of which Euronymphing is my most used technique
Read More
Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

juni 22, 2023 3 min read

Frank Sawyer and Oliver Kite showed nymph-fishers the value of the induced take when nymph-fishing and stillwater fly-fishers are aware of the importance of applying movement to lures. However, many of the dry fly anglers that I see appear to rarely apply movement to their surface offerings, believing that ‘dead drift’ is the most effective way of presenting surface flies. 
Read More
Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

februar 15, 2023 5 min read

In the early 1960s when I first started fishing split cane was still the most popular rod-making material and fiber glass was just starting to become popular. However my first ever coarse fishing rod was made of ash butt & middle sections with a greenheart wood tip. My first fly rod, bought in the early 1960s, was a second hand 9’ cane rod built by E. Kerry of Lockton, a small village near Pickering.
Read More
My favourite flies for Grayling fishing in Winter

My favourite flies for Grayling fishing in Winter

desember 08, 2022 6 min read

 Presentation is another critical factor in achieving success & grayling are just as unpredictable with respect to this. Sometimes they want a fly ‘on the drop’ & often they will travel quite a distance to take a fly as it slowly sinks. So there are times that it doesn’t pay to fish a fast-sinking, heavily weighted fly.
Read More