Powered by HuraTips.Com

0

Your Cart is Empty

Fiske i en innsjø nær meg. Manningford ørretfiske.

juni 04, 2019 8 min read

Skrevet av Ben Beckwith, medlem av Englands ungdomslag og ivrig britisk fluefisker.

Manningford Trout Fishery nær Pewsey Vale

Det er en rekke fiskevann i nærheten av meg. En av mine favoritter er Manningford Trout Fishery i Wiltshire. Stillevannsfiske kan være svært vanskelig, selv utsatt Manningford-ørret. Jeg vokste opp med stillevannsørretfiske og fisket i England Youth Team. Fiskebilletter på Manningford starter på £25 for en junior. Jeg var på en voksenbillett for £30 som ga meg 2 fisk hvis jeg valgte å beholde dem.

Denne dagen bestemte jeg meg for å se hvordan nymfer designet for elvefiske ville sammenlignes med fluer som bryster og klatter! Den ydmyke nymfen er en skapning som kan finnes i ulike former, og kaller de ulike vannveiene som Storbritannia har å tilby; hjem. På slutten av 1950-tallet designet Frank Sawyer mange nymfereplikasjoner for fluefiske på de berømte engelske krittstrømmene som finnes i England. Fluer som fasanhale-nymfer og Sawyer-drepere ble brukt til ørret på elver i mange år til stor suksess og fungerer fortsatt til i dag, med de fleste mønstre som er modernisert basert på den nye tilstrømningen av syntetiske og modifiserte naturmaterialer. Likevel holder de originale designene fortsatt plass i mange tradisjonelle og moderne sportsfiskeres hjerter. Det var ikke lenge etter at fluene ble publisert at folk begynte å tulle med dem på de engelske stillevannene rundt om i Storbritannia. Det så ut til at mønstre designet for slu elveørret også fant stor suksess på stillevann, og mønstrene var overførbare på tvers av vanntyper. Lignende mønstre har fortsatt suksess den dag i dag, og på en tur til Manningford så jeg for å se hvor overførbare mer moderne elvemønstre er sammenlignet med de gamle troendes.

Ved ankomst til fisket omtrent midt på dagen, som unektelig var senere enn planlagt, men tidlig for enhver student, ble jeg møtt av strålende sol, periodiske skyer og en smilende Malcolm Hunt, fiskerisjefen. Etter en kort prat og en titt rundt fisket, skjønte jeg at en ankomst midt på dagen var litt av en "faux pas" da de fleste knagger ble tatt og fisken hadde fått mye press. Likevel fortsatte stengene å bøye seg mens jeg satte opp, så jeg startet dagen med selvtillit. Oppsettet mitt var en 9 fot 6 tommer 6w, kombinert med en nautilus 6w snelle og den nye 6w Sunray Competition flyteren , som kulminerte med en liten olivenfjær jiggflue. Jeg vet at de originale fasanhalene ville fange mye fisk, men poenget med dagen var å se hvordan mer moderne fluer klarte seg. Hovedforskjellen var at jeg fisket en jiggnymfe på en liten Stillwater. Krokpunktet er designet for å ri opp slik at det ikke hekter bunnen av elven, så jeg var interessert i å se om det ville gjøre noen forskjell på innsjøene.

På grunn av hvor travelt innsjøen var, bestemte jeg meg for å starte dagen ytterst i innsjøen nær utløpet hvor jeg fra tidligere turer vet at mange av de større ørretene liker å henge rundt. Jeg begynte dagen med å titte over de forskjellige kasteplattformene på jakt etter stående fisk som jeg kunne kaste til. Det tok ikke lang tid før jeg så en regnbueørret av god størrelse sitte under en overhengende busk. Den vanskelige stillingen gjorde at jeg måtte trekke frem mitt fineste inntrykk av en ballettdanser for å strekke meg over busken og svirpe flua foran busken. Fiskens første avslag var hjerteskjærende etter at jeg hadde lurt meg selv i forsøket på å få flua nær ham. Men et re-kast og milde rykninger med stangen så flua gjøre korte pilker opp og ned og fisken stormet fluen og slukte den. Men på grunn av posisjonen til fisken og jeg fortsatt med det ene beinet i luften som strekker seg over, ba jeg den som passet på meg om ikke å la meg falle inn! Likevel, etter noen ganske kreative trekk og neglebitende øyeblikk, avsluttet det enorme skrotet med en fantastisk regnbuehest i nettet.

Fiskevann nær meg | Manningford ørretfiske

Glade dager! Men når jeg fisker, sier jeg ofte at 1 er et lykketreff, 2 er en tilfeldighet og 3 er en metode. Som sådan måtte jeg fortsatt få 2 til på elvenymfene.

Denne regnbueørreten var ikke noe beist, men dette finne-perfekte eksemplaret vitner om kvaliteten til Manningford-ørreten, som er oppdrettet og dyrket på stedet ved deres eget oppdrettsanlegg. Hvis en fisk ikke er til standard, blir den ikke lagret. Som sådan er hver fisk som finnes i innsjøene uberørt og kjemper som demoner.

Rett fluesnøre for Manningford Fishery

Kort tid etter at jeg landet fisken ble det litt stille i området da fisken hadde blitt presset ut på grunn av morgenens press. Det var her den nye Sunray Competition-fluelinjen kom i bruk. Med minimal innsats var jeg i stand til lett å nå øyene der mange større fisk patruljerer, og krever ofte en mer imiterende tilnærming for å lykkes. Som sådan setter jeg sikte på noe litt større. På grunn av klarheten i vannet kunne jeg i mellom skyete perioder oppdage noen av disse større fiskene som Manningford er kjent for. Etter at flere kast rettet mot fisk ble etterlatt resultatløse, ble det nødvendig å bytte flue. Av gikk fjærnymfen og på gikk en vektet fasanhalejigg-nymfevariant som jeg har lekt med de siste månedene.

Et fluebytte ble også etterfulgt av et innflygingsskifte. I stedet for å sikte på spesifikk fisk, bestemte jeg meg for å blindkaste og dekke mer vann, og fortsatt fokusere på områdene der den større fisken skulle være. Den nye Sunray Competition-fluesnøret gjorde det enkelt å nå øyene med nøyaktighet. Jeg startet med et variert åttetal for å vekke litt liv i flua, og etter 20 minutter med dekkvann ble snøret revet fra hånden min og etter noen sekunder visste jeg at jeg hadde noe litt spesielt på slutten av linjen! Fisken løp meg over alt, og slo nesten tilbake ved flere anledninger! Det virket som om fisken hadde blitt kroket før da den visste nøyaktig hvor den skulle løpe. Den gikk for alle mulige problemer den kunne finne, enten det var overhengende trær eller undervannsrøtter. Likevel etter en neglebiting noen minutter, prydet en uberørt 9lb regnbueørret baksiden av nettet mitt.

Fiskevann nær meg | Manningford Trout Farm

Et skikkelig Manningford-eksemplar av ørret. Riktignok ikke den største fisken i innsjøen, ettersom Malcolm har fisk til 20lb, men et fullfinnet og fantastisk eksempel på kvaliteten som Manningford fishery tilbyr. Fasanhalejiggen var blitt oppslukt og ble kroket perfekt og holdt sterkt selv gjennom de lange kraftige løpene til fisken. Med 2 sprekkende ørreter for dagen så det ut til at elvenymfene beviste sin verdi på innsjøene også.

Hva Manningford-ørreten spiser.

Etter å ha landet min andre kjeks for dagen kom et par sportsfiskere opp og spurte meg hva jeg brukte. Jeg svarte med elvenymfer og ble møtt med et blikk av fullstendig forvirring, så jeg viste dem. Jeg tok ut boksen min og viste dem pilkene og forskjellige reke-stilfluer. Først trodde de ikke at jeg hadde fått så stor fisk på så små fluer. Så jeg skjenket den første fisken for å vise dem hva fisken hadde spist. Fisken var full av en rekke små og store summer samt en rekke andre små og for det meste uidentifiserbare insekter som følge av fordøyelsen. Når jeg først la fluene mine ved siden av mageinnholdet i fisken var det tydelig at de passet til luken, til en viss grad, og når fisket gikk tregere så en mer imiterende tilnærming ut til å være mer effektiv til å plukke ut den bedre fisken. Sannsynligvis vil sluk fortsatt ta fisk hele dagen, men det er sannsynlig at det ville være vanskeligere på grunn av press som hadde blitt lagt på fisken. Like etter la begge sportsfiskerne bort slukene og byttet til nymfer og stengene begynte å bøye seg igjen.

Hvorfor fungerer sluk for ørret når de sjelden representerer naturlig vannlevende liv?

Det er mange alternative teorier som tyder på hvorfor, men en som jeg personlig er enig i er ideen om at fisk ikke har hender, og som sådan må de avgjøre om ting er mat ved å … vel … spise dem. Det er sannsynlig at fisken blir tiltrukket av slukene som presenteres for dem, og som sådan står igjen med en avgjørelse å ta. I de redigerte ordene til William Shakespeare, To eat or not to eat, er det spørsmålet. Jeg er ikke under noen illusjon om at sluk har sin plass i enhver sportsfiskerboks, og stol på meg, jeg er ikke annerledes! Med de udødelige ordene til min gode venn Charles Jardine, "Ben din lokkeboks er rett og slett uhellig". Men når fisk blir vant til dem på en dag slår de ofte av, spesielt fisk som har blitt fanget før. Som sådan, hvorfor ikke gjøre en endring og knytte på nøyaktig hva fisken spiser. Å fiske nymfer er kanskje ikke så morsomt som å rive klatter og bryster, eller lyse lokker gjennom vannet på forskjellige flytende og synkende flueliner i forskjellige tempo, men de har sikkert sin plass og plukker ofte ut den bedre og mer fastboende ørreten.

Jeg fortsatte å fiske rundt det bakerste hjørnet av innsjøen resten av dagen. Grunnen til dette var at den hadde fått mye press om morgenen og som sådan hadde de fleste fluefiskere forlatt området på grunn av at fisken ble forvirret for å si det sånn. Dermed hadde jeg tilgang på mye fisk som nå var uthvilt det meste på 2-3 timer. Lang nok tid til at de kan slå seg til ro og at jeg kan lande noen flere.

Ørretfiske nær meg | Manningford ørretfiske

Min tilnærming var stort sett uendret, med den samme lille fasanhalejiggen. Men etter at jeg hadde gjort noen blinde kast, skjønte jeg snart at det var en del større fisker som cruiser ved føttene mine. Siden de fleste fiskene ofte følger samme patruljerute, har de vanligvis en rute de liker å følge. Som sådan ventet jeg på at fisken skulle komme tilbake til meg. Ca 5 minutter senere så jeg et par fisk svømme mot meg på samme linje. De hadde kommet tilbake! Da de var rundt 2-3 fot nede og beveget seg ganske sakte gjennom, knipset jeg flua ca. 4 fot foran den første fisken. Flua falt ned til dem og den andre fisken skyndte seg med fluen før den snudde seg bort i siste sekund og etterlot meg med hjertet i munnen. Jeg lot fisken gå forbi fluen for ikke å skremme den da jeg dro den opp av vannet for å kaste den om. Da jeg gikk for å skyve fluen foran dem igjen, gikk solen bak skyene og jeg kunne ikke lenger se fisken. Jeg kastet igjen litt lenger frem enn jeg trodde nødvendig, og begynte et veldig sakte åttetall bare for å holde kontakten med flua da jeg ikke kunne se fisken eller reaksjonen deres. Noen øyeblikk senere ble linen stram, og helvete brøt løs! Fisken tok av opp sjøen, hoppet og sprutet mens den gikk. Akkurat da den var i ferd med å slå tilbake bestemte den seg for å snu og komme rett tilbake for meg, og lot meg løpe bakover og desperat strippe linen for å prøve å holde den stram. Etter nok et par fantastiske minutter med akrobatikk og løp var fisken i nettet, og det var nok en klassisk Manningford Trout. Denne gangen en solid blåørret på rundt 7lb.

Blåørret ved Manningford Trout Fishery

Hva er de beste stillevannsørretfluene?

Og nummer 3 markerte metoden. Elvenymfer på innsjøen var ikke lenger effektive ved en tilfeldighet, og tre knakende finperfekte Manningford Rainbow og Blue Trout beviste det. Elvemønstre som fasanhaler har eksistert i flere tiår og er utrolig vellykkede mønstre. Så, jeg antar at det kommer ned til dette ... er elvefluer bedre på innsjøer enn dine standard stillevannsmønstre? For å være ærlig vil jeg ikke si at de var mer vellykkede enn dine generelle stillevannsfluer, men de har absolutt sin plass hvis du vil ha det litt moro med noen mer imiterende fluer. De vil aldri utfiske sluk når ørreten er i humør til å spise dem, men det er sikkert gøy å rote rundt med nymfer, og de fanger absolutt stor fisk! Jeg avsluttet dagen med 5 fisk på mellom 4 og 9 lb. For en knall dag med å fiske en innsjø nær meg.

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

oktober 25, 2023 5 min read

     My favourite methods of fly fishing are dry-fly or sight-fished nymphs/bugs, but particularly during the winter, when fishing on spate rivers, the grayling are usually loath to rise to a dry fly and the water is too coloured, or the light too poor, to see the fish for sight-fishing. It is then that I resort to a range of nymphing techniques. Of which Euronymphing is my most used technique
Read More
Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

juni 22, 2023 3 min read

Frank Sawyer and Oliver Kite showed nymph-fishers the value of the induced take when nymph-fishing and stillwater fly-fishers are aware of the importance of applying movement to lures. However, many of the dry fly anglers that I see appear to rarely apply movement to their surface offerings, believing that ‘dead drift’ is the most effective way of presenting surface flies. 
Read More
Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

februar 15, 2023 5 min read

In the early 1960s when I first started fishing split cane was still the most popular rod-making material and fiber glass was just starting to become popular. However my first ever coarse fishing rod was made of ash butt & middle sections with a greenheart wood tip. My first fly rod, bought in the early 1960s, was a second hand 9’ cane rod built by E. Kerry of Lockton, a small village near Pickering.
Read More
My favourite flies for Grayling fishing in Winter

My favourite flies for Grayling fishing in Winter

desember 08, 2022 6 min read

 Presentation is another critical factor in achieving success & grayling are just as unpredictable with respect to this. Sometimes they want a fly ‘on the drop’ & often they will travel quite a distance to take a fly as it slowly sinks. So there are times that it doesn’t pay to fish a fast-sinking, heavily weighted fly.
Read More