Powered by HuraTips.Com

0

Your Cart is Empty

Tidlig sesong ørret

juni 10, 2016 3 min read

Tidlig sesong ørret! Store mørke oliven! Steinfluer! Midges! Bestemor! Hvis du er heldig, mars Browns! Endelig tørrfluefiske! Etter måneder med mudring av elveleiet med wolframnymfer og insekter med bare en isolert sjanse til å fiske tørrfluer når det har vært en kort klekking av store mørke oliven under harrfiske eller noen voksne mygg på mitt lokale, små stille vann, er jeg klar for litt delikat tørrfluefiske og gleden av å se fisk stige til mine tilbud.

David Southall ørretfiske

Tidlig sesongsuksess

Dessverre har ikke mine lokale elver i North Yorkshire March Browns, men jeg har støtt på de klokende stigningene som de provoserer når jeg fisker i Cumbrian Eden. For meg vil det være store mørke oliven fra middag til ettermiddag, små og mellomstore steinfluer som flagrer på vannet når solen har nok varme og bittesmå midges som vil gi meg overflatesport i slutten av mars og begynnelsen av april.

Stor mørk Olive Dun (hann)

Stor mørk Olive Dun (hann)

Tre eller høyst fire tørrfluemønstre er alt jeg føler jeg trenger. En fjerbolle i størrelse 16 eller 18 (bundet med gul strippet fjærkropp belagt med Bug Bond, Hare's ear thorax og naturlig Mallard CdC-vinge) vil dekke de nye LDO-ene, en størrelse 16 eller 18 Gasparin Dun/CdC Olive (bundet i polsk stil & slovensk hackle mindre CdC tørrfluer) vil dekke LDO Duns), en størrelse 16 eller 14 CdC IOBO Humpy vil dekke flagrende steinfluer og for å være ærlig fungerer bra når LDO-er dukker opp og en størrelse 24 IOBO Humpy er en ganske god Midge-imitasjon, mens en størrelse 14 eller 16 F Fly er en annen god Stonefly-imitasjon. Faktisk trenger jeg egentlig bare ett mønster en IOBO Humpy i størrelsene 16 og 24, men vi har alle flere fluer enn vi trenger.

Gasparin Dun

Gasparin Dun

Hvis det ikke er noen fisk som stiger, trenger jeg egentlig bare to eller tre undergrunnsmønstre, en størrelse 18 sort perlehode-nymfe bundet med CdC-haler, en gul strippet fjærkropp (Bug Bonded) og mørk hares ørethorax for å imitere LDO-nymfene, en Silver Bead-head Partridge & Hare's Ear Spider som antyder en rekke mat fra virvelløse dyr (i forskjellige størrelser/vekter) og en peeping Caddis (også i en rekke størrelser/vekter) (jeg fanger regelmessig tidlig ørret med sprø mage fordi de er så fulle av caddis-larver).

En ting jeg liker med tidlig sesong ørret er at det ikke er nødvendig å komme til elven før kl. 11.00, da det er usannsynlig at LDO-lukene vil starte før kl. Jeg fisker vanligvis fra rett før middag til midt på ettermiddagen, selv om skumringen kan være bra hvis det er mygg rundt. Før luken pleier jeg å prospektere med en nymfe siden LDO-nymfene er aktive før luken starter, men så fort jeg ser stigerør bytter jeg til en fjerbolle. Med sine nedsenkede kropper motstår de mikro-drag som er litt lenger enn helt flytende fluer.

Det er de grunne rifflene og bassenghodene jeg sikter meg inn på, siden det er her LDO-ene dukker opp. Sjelden ser jeg mye aktivitet lavt nede i de dype bassengene bortsett fra når det er veldig kaldt og kjedelig, noe som forsinker "løftet" av sanddynene. Noe av det beste tørrfluefiske er på slike triste dager når fluene blir lenger på vannet, noe som gir fisken større mulighet til å spise dem. Jeg husker godt en rå dag i april for noen år siden, under en snøstorm da ørreten ble gal for LDO Duns og jeg er overbevist om at noen reiste seg for å lande snøfnugg.

Shuttlecock

Hva med taktikk? Jeg er besatt av god presentasjon, dragfri drift ideelt uten spor av mikrodrag eller der det er hensiktsmessig subtile induserte bevegelser av fluen. På åpent vann velger jeg derfor vanligvis en Tenkara-stang så lang som mulig med en lett (0,285 mm) fluorkarbonlinje omtrent 3' kortere enn stangen og omtrent 3' med 0,1 til 0,13 mm kopolymertupp (avhengig av størrelsen på fisken) forventet), alternativt en fransk/euroleder satt opp med en lang lyslinestang. På store elver, for dype til å vasse, kan jeg erstatte den franske/euro-nymfen med en 2- eller 3-vekts plast- eller silkelinje og 15' pluss konisk leder og tippet.

På overgrodde, kraftige skogkledde bekker med lavt baldakin bruker jeg en 7' 6" stang i italiensk stil med 3 vekts DT line og tilpasset, håndbundet 16'/5m kopolymerleder som lar meg kaste i begrensede rom og dypt under overheng. grener som bruker den italienske stilen Totally Under the Tip & Cut Casts (hvorav mer i et senere blogginnlegg).

Jeg har nevnt størrelse 24 Midges i dette innlegget og neste måned skal jeg fortelle deg mer om mikrofluene (størrelse 20 til 30) som er like viktige for min suksess som en god presentasjon.

Mikro tørrflue

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

Euro Nymphing. Tackle, methods and flies.

oktober 25, 2023 5 min read

     My favourite methods of fly fishing are dry-fly or sight-fished nymphs/bugs, but particularly during the winter, when fishing on spate rivers, the grayling are usually loath to rise to a dry fly and the water is too coloured, or the light too poor, to see the fish for sight-fishing. It is then that I resort to a range of nymphing techniques. Of which Euronymphing is my most used technique
Read More
Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

Movement in your fly when fishing dry fly. Give it a twitch!

juni 22, 2023 3 min read

Frank Sawyer and Oliver Kite showed nymph-fishers the value of the induced take when nymph-fishing and stillwater fly-fishers are aware of the importance of applying movement to lures. However, many of the dry fly anglers that I see appear to rarely apply movement to their surface offerings, believing that ‘dead drift’ is the most effective way of presenting surface flies. 
Read More
Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

Carbon, Cane & Fibreglass Fly Rods. Let's talk about it.

februar 15, 2023 5 min read

In the early 1960s when I first started fishing split cane was still the most popular rod-making material and fiber glass was just starting to become popular. However my first ever coarse fishing rod was made of ash butt & middle sections with a greenheart wood tip. My first fly rod, bought in the early 1960s, was a second hand 9’ cane rod built by E. Kerry of Lockton, a small village near Pickering.
Read More
My favourite flies for Grayling fishing in Winter

My favourite flies for Grayling fishing in Winter

desember 08, 2022 6 min read

 Presentation is another critical factor in achieving success & grayling are just as unpredictable with respect to this. Sometimes they want a fly ‘on the drop’ & often they will travel quite a distance to take a fly as it slowly sinks. So there are times that it doesn’t pay to fish a fast-sinking, heavily weighted fly.
Read More